balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megatrend dao povišicu Obradoviću - 65.000
(14.06.2011.)

Ministar prosvete Žarko Obradović dobio je nedavno povišicu od čak 65.000 dinara na univerzitetu Megatrend, na kom predaje.

Naime, potpredsednik SPS-a je pre tri meseca napredovao u službi, pa je svoje mesečne prihode uvećao za skoro dve prosečne srpske plate.

Mada se ministar nije javno hvalio povišicom, list Alo navodi da se izveštaj o njegovim primanjima na Fakultetu za državnu upravu i administraciju ne poklapa sa stanjem koje je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

megatrend obradovicNjegov poslodavac, rektor univerziteta Megatrend dr Mića Jovanović kaže da "ministar jeste prijavio platu od 200.000 dinara, ali je pre tri ili četiri meseca dobio više univerzitetsko zvanje koje, naravno, prati i povećanje plate od 65.000 dinara. To svakako može da se proveri i u našem računovodstvu".

"Inače, on je to zaslužio jer tačno u minut dolazi da drži predavanja", objasnio je Jovanović uvećanje ministrovog konta.

Tako je Žarko Obradović od docenta postao vanredan profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju, na kom je pre ministrovanja bio i dekan. Podsetimo, ministar je to mesto napustio kad se prihvatio mandata u vladi kako ne bi dospeo u sukob interesa.

"Do sada sam bio docent, a nedavno sam postao vanredni profesor. Jedno vreme sam obavljao i funkciju vršioca dužnosti dekana, pa je i to uticalo na visinu plate. O promeni visine mojih primanja odmah sam jednim dopisom obavestio i Agenciju za borbu protiv korupcije", kaže za Obradović.

On dodaje i da ga je upravo vrtoglava suma za ovdašnje uslove, koju prima od Megatrenda, motivisala da se odrekne ministarske plate.

"Već više od tri godine ne uzimam ni dinar od vlade, jer bi mi bilo neprijatno s obzirom na to da imam više nego pristojnu platu. Angažman na Megatrendu sam prihvatio 2006. iako mi je poslanička plata u tom trenutku bila veća, ali ukoliko želite da napredujete u nauci, morate da budete u radnom odnosu", objašnjava ministar, koji je i juče studentima održao predavanje.

Ruku na srce, socijalista je jedan od retkih političara koji se po dolasku na vlast odrekao ministarskih primanja, pa resor obrazovanja praktično vodi volonterski.

Ipak, iako je sve po zakonu, ostaje moralna dilema da li je ispravno da ministar prosvete živi od plate koju mu daje jedan privatni univerzitet na kom predaje u toku svog radnog vremena u ministarstvu.

Pajtić rekorder s 321.000 dinara
Apsolutni rekorder među političarima-profesorima je Bojan Pajtić, koji na Pravnom fakultetu novosadskog univerziteta prima čak tri plate! Naime, predsednik vojvođanske vlade je Agenciji prijavio da kao docent u toj obrazovnoj ustanovi mesečno zarađuje 113.009 i 51.135 dinara, ali i 59.716 dinara na ime „autorskog honorara“. Na to se dodaje i premijerska plata od 97.836 dinara.

(B92)

 

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.