balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarajevskim profesorima zabranjen rad sa studentima
15.06.2011.

Kompromitirani profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu, Bajro Golić i Zdravko Lučić, osumnjičeni za seksualno iskorištavanje studentica u Tuzli, doživotno će biti odstranjeni iz nastavno-naučnog procesa! Odluku o faktičkom izbacivanju sa fakulteta ovog dvojca donio je danas Etički komitet Univerziteta u Sarajevu.

Njihov mlađi kolega Sanjin Omanović odstranjen je na dvije godine iz nastavno-naučnog procesa.
Bivši dekan ovog fakulteta Fuad Saltaga samo je pismeno ukoren, premda je osumnjičen za ista nedjela kao i njegove kolege. Saltaga je naime ukoren samo zato što je propustio, kao dekan, poduzeti mjere protiv svojih kolega. Ovaj prijedlog Komiteta mora potvrditi Senat Univerziteta, a sudeći prema informacijama kojima raspolaže portal Radiosarajevo.ba, Senat će to definitivno učiniti na sjednici krajem ovog mjeseca.

Podsjetimo, seks-afera Pravni fakultet povlači se po medijima i sudskim instancama već nekoliko godina, a zadobila je tek sporedni pravni epilog. Na Kantonalnom sudu u Tuzli, naime, u oktobru prošle godine osuđen je Jasmin Mašić, vozač u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je vozio profesore sarajevskog Prava koji su predavali na isturenom odjeljenju u Tuzli. Mašić je osuđen zbog navođenja na prostituciju.

Apsurdno je da je Mašić osuđen za navođenje na prostituciju, a oni koji su koristili seksualne usluge studentica u zamjenu za prolazne ocjene - i dalje na slobodi.

U dispozitivu presude protiv Mašića, a koju posjeduje portal Radiosarajevo.ba, jasno je iz vjerodostojnih iskaza svjedokinja, da su Lučić, Omanović i Golić seksualno iskorištavali studentice.

Odstranjivanje iz naučno-nastavnog procesa ipak ne znači da će ovi kompromitirani profesori ostati bez posla. Njima će eventualnom odlukom Senata biti zabranjen rad sa studentima. Mogu imati radni odnos na fakultetu i baviti se naučno-istraživačkim radom.

Odluka Etičkog komiteta sigurno je povezana i sa potezom kantonalnog ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića, koji je ovom tijelu uputio dokumentaciju koja nedvojbeno svjedoči o nedjelima ovih akademskih djelatnika.

I zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Peđa Kojović, u više je navrata na skupštinskim sjednicama pozivao ovo tijelo, koje je osnivač fakulteta, da pokrene proceduru izbacivanja kompromitiranih profesora sa fakulteta.

Istina, presuda Mašiću nema pravnu snagu prema Goliću, Lučiću, Saltagi i Omanoviću, ali je dovoljno jasna da se uvidi istina.

Istragu o ovom slučaju provodila je i državna agencija SIPA, a očekuje se da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona uskoro podigne i optužnicu.

(e-novine.com)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.