balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KG: Filmovi i opera u tri dimenzije
16.06.2011.

Grad Kragujevac, u kome već dve i po godine ne radi nijedan bioskop, dobiće opet bioskop u rano proleće naredne godine.

I to ne jedan, već šest bioskopskih dvorana, sa 1.250 sedišta. Nalaziće se u „Plaza centru", čije se otvaranje očekuje u prvom kvartalu naredne godine.

Kragujevački bioskop imaće u nekoliko sala 3D tehnologiju, ne samo za prikazivanje filmova već i za prenos svetskih prvenstava u fudbalu. Ljubitelji opere u njima će moći da prate „žive" prenose iz njujorške „Metropoliten" opere.

Izraelska „Plaza", koja u izgradnju šoping mola u Kragujevcu ulaže 60 miliona evra, uložila je, sa partnerima iz industrije filma, još sedam miliona u bioskope. Reč je o austrijskom lancu bioskopa „Sinepleks" i srpskoj kompaniji „MCF Megakom film".

Kristof Papusek, direktor kompanije „Sinepleks internacional", obećao je Kragujevčanima da će njihovi bioskopi biti drugi po veličini u Srbiji i prvi po kvalitetu.

„U svih šest klimatizovanih i moderno dizajniranih sala biće postavljena digitalna platna, od čega u tri sale u 3D tehnologiji. Kragujevčani će moći da uživaju u domaćim i holivudskim filmovima, ali i u 3D svetskom prvenstvu u fudbalu. Osnovali smo „Sinepleks" operu, koja će biti dostupna i Kragujevčanima koji će putem satelitskih prenosa pratiti predstave njujorške „Metropoliten" opere“, rekao je Papusek.

Prema njegovim rečima, deo bioskopskog zadovoljstva je i foaje sa kafe-barom, pa će posetioci filmove gledati uz kokice i „koka-kolu".

Sagiv Meger, direktor srpskog „Plaza" giganta, na kome se u kragujevačkom naselju Kolonija radi punom parom, kaže da su njihovi šoping molovi u svim zemljama spoj trgovine i ponude iz kulture.

„Kragujevačka „Plaza" biće završena u prvom kvartalu naredne godine, a posao u ovom gradu nije bilo teško završiti jer lokalna uprava ne obećava nego i završava posao. Četvrti ste grad u Srbiji, ali prvi po investicijama i zbog toga je ova kompanija imala poverenja u Kragujevac. „Plaza" će u Srbiju, u Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu, uložiti oko pola milijarde evra“, rekao je Meger.

Nebojša Vasiljević, član gradskog veća za investicije, kaže da će postojeći, a zatvoreni bioskop „Šumadija" biti pretvoren u kongresnu dvoranu, što je nekada i bio.

„Misija lokalne samouprave nije ni bila da pušta filmove, nije ovo komunizam. Naša je misija bila da stvorimo tržišne uslove, da dovedemo kompanije koje prave biznis i da im omogućimo da rade. To smo i učinili“, kaže Vasiljević dodajući da će samo u bioskopima posao naći 25 Kragujevčana.

Uspon i pad bioskopa

Poslednji kragujevački bioskop, „Šumadija", zatvoren je decembra 2008, kada je počelo renoviranje, ali nikada nije završeno. Pre nekoliko decenija u Kragujevcu je bilo šest bioskopa: „Šumadija", „Kragujevac", „Zastava", Dom JNA, „Pionir" i Radnički dom.

Bioskop „Zastava" zatvoren je pre tri decenije, u isto vreme srušen je i bioskop „Kragujevac". Radnički dom je izdat u zakup, a „Pionir", najakustičnija sala u staroj Jugoslaviji, zatvoren je jer se ruši plafon.

Daleke 1954. godine 401.000 posetilaca gledala je filmove u gradskim bioskopima, a tri decenije kasnije njih 836.000. Pre četiri godine broj gledalaca pao je na svega 18.000.

Ulaznice od 250 do 400 dinara

Ulaznica za najmoderniji bioskop će se prodavati po pristupačnim cenama. Kako je najavio Igor Stanković, direktor kompanije MCF, za projekciju filma u trodimenzionalnoj tehnologiji posetioci će morati da izdvoje oko 250 dinara, dok će za najbolje predstave, kada su u pitanju direktni prenosi operskih predstava iz Metropolitena ili utakmica ulaznica koštati najviše 400 dinara.

(Blic,Press)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.