balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detektor laži u bankomatu
18.06.2011.

Klijenti ruske banke Sperbank možda će ubuduće morati da obraćaju pažnju koliko su nervozni kad podižu novac s bankomata. Naime, bankomati će sofisticiranim detektorom laži koji prepoznaje koliko je glas nervozan ispitivati ljude koji podižu novac.

Ovaj  super bankomat se ne pouzdaje u zastarelo unošenju PIN-a, već u 3D prepoznavanje lica, prepoznavanje glasa i skeniranje pasoša. Kao da to nije dovoljno, bankomat će moći klijentima da postavlja pitanja i da proverava odgovore sistemom za analizu glasa koji detektuje laži. Taj sistem je delom napravljen korišćenjem laži izgovorenih prilikom saslušanja u ruskoj policiji i ocenjivanjem nervoze ili emocionalne rastrojenosti. Uprkos brigama o građanskim pravima, novi sistem će omogućiti da bankomati ponude širi raspon proizvoda i servisa nego što je moguće identifikacijom korisnika na osnovu PIN-a.

Prototip je izložen u Laboratiji budućnosti Sperbanke, ali se još ne zna kad će biti pušten u rad. Međutim, nova tehnologija znači da će bankomati postati skuplji u vreme kad banke pokušavaju da uštede novac. A mnogim građanima se neće dopasti ideja da šetaju naokolo s ličnim ispravama koje se moraju skenirati kako bi podigli pedeset evra sa svog računa. S druge strane, autoritarnim državama će se dopasti što će moći da prate građane i da im postavljaju pitanja kad podižu novac.

„Mi ne ugrožavamo privatnost klijenata. Ne pokušavamo da im uđemo u mozak niti im zalazimo u privatan život. Samo hoćemo da znamo govore li istinu i ne vidim razloga za brigu“, istakao je potpredsednik Sperbanke Viktor Orlovski.

(IT News)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.