balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cigarete poskupljuju zbog EU!
18.06.2011.

Nova EU Direktiva nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 cigareta. To je cilj koji će biti postavljen i zemljama regiona. Trenutno, u Srbiji je 28 evra na 1.000 cigareta.

Zemlje zapadnog Balkana moraće radi približavanja Evropskoj uniji da povećaju akcize na cigarete zbog usklađivanja sa evropskim standardima, saopštila je kompanija Japan tabako internešenel.

cigarNova EU Direktiva nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 cigareta. To je cilj koji će biti postavljen i zemljama regiona. Trenutno, u Srbiji je 28 evra na 1.000 cigareta.

Potpredsednik kompanije Džapan tabako internešenel Kristijan Kring je u Bečićima, na sastanku guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja jugoistočne Evrope, ocenio da je sprečavanje nelegalne trgovine cigaretama jedini put ka osiguranju stabilnih budžetskih prihoda.

"Predvidiv, postepen i regionalno izjednačen rast akciza u celom regionu uslov je za prevenciju nelegalne trgovine cigaretama. To se može osigurati donošenjem akciznih kalendara koje bi svaka država regiona trebalo da razvije u saradnji s duvanskom industrijom", rekao je Kring. Prema njegovom mišljenju, svrha akciznog kalendara je da unapred reguliše povećanje akciza u periodu od tri do pet godina, čime bi bili osigurani stabilni prihodi za državu i predvidivo poslovno okruženje.

"U suprotnom, države bi mogle da se suoče sa udarom na budžete, kao što se desilo novo-pridruženim članicama EU. Nadamo se da će vlade zemalja Zapadnog Balkana izbeći takav scenario u saradnji s duvanskom industrijom koje imaju iskustvo u poslovanju u Evropskoj uniji", poručio je Kring.
Inače u zemljama zapadne Evrope, cigarete su skuplje u proseku četiri puta!

(Beta)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.