balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prva presuda za mobing na fakultetu
20.06.2011.

Iako je Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu stupio na snagu septembra prošle godine, još uvek ne postoji rasprostanjena sudska praksa po tom pitanju.

Jedna od značajnijih presuda, a i prva na Univerzitetima u Srbiji, doneta je u korist bivšeg asistenta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Profesor novosadskog Filozofskog fakulteta Milenko Perović osuđen je za mobing i diskriminaciju i moraće da plati 350.000 dinara odštete svom nekadašnjem asistentu Slobodanu Sadžakovu.

"Od mene je traženo da popravljam ocene deci njegovih prijatelja, poznanika... Traženo je da učestvujem u raznim sumnjivim radnjama, slate su mi poruke ucenjivačkog karaktera. Na kraju svega toga, trebalo je da glasam za izbacivanje tri koleginice sa fakulteta, a nije bilo razloga da se one izbace. Uslovljen sam, rečeno mi je da će sa mojim doktoratom biti sve u redu ako glasam za. Ja sam to odbio i tada je krenuo strahovit pritisak na mene i napori da se uništim u moralnom, ali i u naučnom smislu", kaže asistent Slobodan Sadžakov.

Posle profesorovog maltretiranja, sada dokazenog na sudu, Slobodan Sadžakov je dobio i otkaz, zbog čega je svojevremeno štrajkovao glađu.

U kratkoj poruci, profesor Perović, koji inače predaje etiku, nam je napisao da je u inostranstvu, ali i da ne želi da govori o, kako kaže, sudskom i medijskom linču koji doživljava. Kako smo nezvanično saznali, on se u zakonskom roku nije žalio na presudu, ali je i poručio da će ovaj slučaj stići do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ipak, slučajevi mobinga se najčeše završavaju preko Agencije za mirno rešavanje sporova, koja posreduje između poslodavca i zaposlenog koji se požalio na mobing. Međutim, kada istekne rok za postizanje rešenja, dolazi do sudskog procesa.

"Važno je znati da ljudi koji osećaju da su zlostavljani na poslu moraju voditi evidenciju na koji način se poslodavac ponaša, da li ga podcenjuje, da li mu daje previše posla koji ne može niko normalan da uradi ili mu ne daje posao uopšte, da li ga diskriminiše... To se piše i onda je to dokaz", kaže Slobodanka Branković, savetnica ministra rada i socijalne politike.

Prema rečima nadležnih, Srbija je deveta zemlja u Evropi koja je donela Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu. Odredbe ovog zakona, pored stalno i honorarno zaposlenih, štite i osobe na usavršavanju, ali i one koje obavljaju povremene poslove.

(B92)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.