balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama za evro - prvi put u istoriji
21.06.2011.

Podrška kursu evropske valute više neće biti isključivo monetarna, zahvaljujući sveobuhvatnoj reklamnoj kampanji na zaštiti evra koju ove nedelje pokreće 50 najvećih kompanija Nemačke i Francuske, smatrajući da napori predsednika Evropske centralne banke Žan Klod Trišea nisu dovoljni.

Neobična vremena od poslovne elite zahtevaju neuobičajene akcije - prema podacima nemačkog "Handelsblata" oko 50 direktora najvećih kompanija iz Nemačke i Francuske u utorak će na stranicama francuskih i nemačkih dnevnih listova vatreno pozvati na podršku evru.

U svojevrsnoj reklamnoj kampanji učestvovaće rukovodioci korporacija koje predstavljaju moćnu ekonomsku silu, sa ukupnih prihodima od 1,5 biliona evra.

Među učesnicima ovog ni malo jevtinog reklamnog projekta su predsednik "Simensa" Peter Lešer, generalni direktor "Dojče Telekoma" Rene Oberman, direktor "Dajmlera" Diter Cetše, njegov kolega iz BMW Norbert Rajthofer, Franc Ferenbah iz "Boša" kao i predsednik Evropskog konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme (EADS) Luj Galoa.

"Apelujemo na političare da preduzmu sve što od njih zavisi kako bi obezbedili stabilnost i konkurentnost evropske valute. Ona je osnova budućeg blagostanja Evrope", ističe se u nacrtu teksta neobične reklame.

Kapiteni nemačke i francuske ekonomije ističu zasluge evra, nazivajući ga "pokretačem u otvaranju novih radnih mesta i garancijom blagostanja Evropljana". Od uvođenja zajedničke valute evropske kompanije su otvorile više od devet miliona novih radnih mesta.

Ujedinivši se u reklamnom horu, lideri kompanija upozoravaju da dužnička kriza "preti da uništi sve što je već stvoreno", zbog čega je neophodna što hitnija pomoć zemljama koje su već upale u dužničku zamku.

"Cena povratka u stabilno finansijsko stanje je visoka, ali Evropska unija i naša zajednička valuta, bez dvoumljenja zaslužuje takva ulaganja", smatraju generalni direktori nemačkih i francuskih koncerna.

Reklamni tekst se završava u patetičnom tonu - "Evro je simbol današnje Evrope. Njegova propast imaće kobne posledice za kontinent".

Analitičari ne pamte neke primere kada je biznis organizovano reklamirao neku valutu, ali smatraju da će efekti takve akcije biti ograničeni.

"Bilo koji pozitivan novinski naslov koristiće evru, ali se njihov uticaj ne sme preceniti, jer fundamentalni faktori koji su prouzrokovali slabost evropske valute su jednostavno užasni", rekao je za ruski poslovni dnevnik RBK dejli devizni strarteg evropske banke, koji je želeo da ostane anoniman.

Reklamna inicijativa nemačke i francuske poslovne elite dobro će doći kancelarki Angeli Merkel, koja svojim biračima tek mora da dokaže svrsishodnost pružanja pomoći Grčkoj, Irskoj i Portugaliji.

Među ucesnicima akcije su verne pristalice Merkelove, a insajderi tvrde da je sadržaj reklamnog teksta usaglašen pod nadzorom nemačke kancelarke.

(Economy.rs, Tanjug)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.