balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako naći posao - 15 koraka
20.06.2011.

Odavno je rečeno da je traženje posla - ozbiljan posao kome se treba posvetiti. Evo osnovnih koraka koji vas vode do zaposlenja, ako ih dobro sprovedete.

1. Pripremite svoju biografiju

Pripremite svoju biografiju. Ovo je jedan od prvih koraka koje morate preduzeti pri traženju posla i veoma je bitan jer je biografija vaša prva ulaznica za proces selekcije. Dobra biografija nije garancija da ćete dobiti posao ali ako vam ona nije dovoljno dobra, pitanje je da li ćete doći uopšte do sledećeg kruga selekcije.

Stoga dobro proučite savete za pisanje biografije, a ako poslodavac uz biografiju traži i propratno pismo, možete proveriti i koliko ste ga dobro sastavili.


2. Postavite biografiju u Infostudovu bazu i bazu agencija za ljudske resurse

Postavite biografiju u Infostudovu bazu i bazu agencija za ljudske resurse. Postavljanje biografije u bazu sajta poslovi.infostud.com vas ne košta ništa do nešto vremena i truda, ali zato omogućava da poslodavci i agencije za ljudske resurse koje pretražuju ovu bazu dođu do vas, možda im se dopadnete i možda vas kontaktiraju sa ponudom za posao.

Osim toga, po želji možete da kontaktirate direktno i neku od HR agencija, uradite kod njih testiranje znanja, sposobnosti i veština i da tako uđete i u njihovu bazu, te vas one mogu kontaktirati ako imaju zanimljivu ponudu za posao za vas.

3. Pratite aktuelne ponude za posao na poslovi.infostud.com


Pratite aktuelne ponude za posao na poslovi.infostud.com. Ukoliko ne pratite redovno ponudu poslova, možda će idealna prilika proći baš mimo vas. Prednost traženja posla putem Interneta je upravo u tome što specijalizovani sajtovi za zapošljavanje pružaju najobuhvatniju bazu aktuelnih konkursa za posao, kojoj možete pristupiti besplatno u svako doba.

4. Prijavite se na mejling listu kako biste redovno dobijali na mejl obaveštenja o novim oglasima za posao

Ovo je još jedna mogućnost koja vas ništa ne košta a olakšava vam stalni uvid u nove konkurse za posao. Prijavljivanje na mejling listu oglasa za posao poslovi.infostud.com je veoma brzo i jednostavno a, ako se i besplatno registrujete na sajtu, možete da odaberete oblast posla i grad za koji želite da primate oglase za posao.

5. Obavestite prijatelje i poslovne kontakte da tražite posao


Obaveštavanje prijatelja da tražite posao, pogotovo onih koji se kreću u poslovnim krugovima, nije loša stvar jer i preko njih možete usput saznati za neku zanimljivu ponudu.

6. Odaberite posao za sebe - nemojte konkurisati na sve oglase redom

Ovo je korak na kome, nažalost, mnogi ljudi u startu ispadaju iz trke za poslom. Naime, u uslovima velike konkurencije među kandidatima za posao, poslodavcima je vrlo lako da samo na osnovu biografije ili par pitanja na intervjuu odbace kandidate koji nisu dovoljno dobri. A često je uzrok tome što osoba ne zna tačno čime želi da se bavi.

7. Informišite se o firmama u kojima konkurišete za posao

Dobri poslodavci vole ljude koji se pripreme za intervju, koji su se informisali o kompaniji u kojoj konkurišu i koji pokazuju želju da rade baš za tu kompaniju, a ne bilo gde. U tom smislu, veoma je bitno da se informišete o firmama kod kojih se prijavljujete za posao, ali ovo je bitno i za vas same jer kao što firma bira vas, tako i vi birate dobru firmu za sebe.

8. Pripremite se za intervju za posao


Pripremite se za intervju. Pripremite se za najčešća pitanja poslodavaca na intervjuu, pripremite i vi svoja pitanja za njega i izbegnite neke od najčešćih grešaka kandidata. Takođe, svoju spremnost za intervju možete da proverite i kroz kratak test.

9. Usavršavajte se - i lično i profesionalno

Usavršavajte se. Ne zavaravajte se - ako nemate još razvijenu životnu naviku da stalno radite na sebi, ovo je lakše reći nego učiniti. Tu se misli i na profesionalne veštine ali i na lični razvoj koji će vas učinitim boljom, sposobnijom i možda čak i srećnijom osobom. Sve ovo možete postići kroz razne programe neformalnog obrazovanja, kurseve, stručna predavanja i konferencije i slično, ali i samo sopstvenim radom i uz minimalna ili nikakva finansijska ulaganja.

10. Ocenite proces selekcije poslodavca

Odnos između poslodavca i potencijalnog radnika je dvosmeran odnos i u tom smislu Infostud želi da vam pruži mogućnost da date i povratnu informaciju poslodavcu o tome koliko vi smatrate da je njihov proces selekcije dobar ili loš. Kada konkurišete za posao preko sajta poslovi.infostud.com, nakon nekog perioda dobićete od nas mejl putem kog možete da ocenite proces selekcije tog poslodavca a da pritom zadržite svoju privatnost.

11. Obavestite poslodavca o svojim namerama ukoliko želite da menjate posao

Obavestite poslodavcaAko ste već zaposleni i želite da promenite posao, korektno je da sadašnjeg poslodavca obavestite blagovremeno o toj nameri, kako bi se i on na vreme pripremio da nađe zamenu, a u tom smislu treba da ispoštujete i otkazni rok. Takođe, možda mu i prvo pružite šansu da vam ponudi neke nove uslove rada koji će možda promeniti vaše mišljenje.

12. Nezaposleni čuvajte svoj optimizam, nadu i snagu

Čuvajte svoj optimizam. Da li znate neke stvarno uspešne i srećne ljude koji su pesimisti? Te dve stvari prosto ne idu zajedno jer ako razmišljate prevashodno „crno", uvek ćete više videti oko sebe loše stvari, družićete se sa ljudima koji su isto toliko nezadovoljni i izaći će vam iz videokruga dobre stvari koje se dešavaju.


13. Ispunite svoje vreme konstruktivno

Neophodno da svoje vreme, iako ne idete na posao, ispunite konstruktivnim aktivnostima koje će vas lično ispunjavati, zbog kojih ćete se osećati dobro i osećati da postižete neke rezultate. Kroz sve to vi zapravo radite na sebi, a poželjno je da slobodno vreme iskoristite i za obuku i unapređenje veština i znanja koja vam nedostaju, a što bi sve trebalo da vam olakša dolazak do posla.

14. Potražite praksu ako nemate iskustva

U današnje vreme, radno iskustvo je vrlo traženi kvalitet među potencijalnim radnicima i samim tim je poželjno da ga imate. Naravno, možete se zapitati kako da steknete radno iskustvo ako niko neće da vas zaposli bez njega, ali i to se da rešiti na više načina, bilo tako što ćete volontirati, uključiti se u rad studentskih, omladinskih organizacija ili potražiti praksu.

15. Razmišljate o pokretanju sopstvenog biznisa - proverite da li ste spremni za ovaj izazov i pripremite se!


Pokretanje sopstvenog posla nije za svakoga i ne želi svako tu vrstu odgovornosti, ali ako je to vaša želja - samo napred. Vođenje sopstvene firme može da donese mnogo zadovoljstva ali isto tako zahteva i mnogo truda, stalnog usavršavanja i vremena. Ako niste sigurni da li ste spremni za ovaj korak, možete to proveriti kroz jedan mali test. A kada se odlučite da krenete u tom pravcu, koristite svaku priliku da se informišete na pravi način koji vas sve koraci očekuju i da razvijate poslovne veštine koje će vam biti neophodne.

(Infostud)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.