balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napadi na GPS sistem
(22.06.2011.)

Sistem za globalno pozicioniranje GPS sve više ranjiv na napade koji pogađaju njegove pojedine uređaje i osnovnu sistemsku infrastrukturu.

Rastuću pretnju sigurnosti GPS sistema predstavljaju jeftini uređaji za ometanje GPS signala koji se prodaju preko Interneta, a kojima se štiti privatnost nečijeg kretanja.

Američki stručnjaci za sigurnost naglašavaju da je sistem za globalno pozicioniranje GPS (Global Positioning System) sve više ranjiv na napade koji pogađaju njegove pojedine uređaje i osnovnu sistemsku infrastrukturu.

To proizlazi iz činjenice da se GPS ne koristi samo za navigaciju, već i za usklađivanje podataka na bežičnim mrežama, kao i nadgledanje opterećenja na velikim električnim mrežama.

napad na gpsRastuću pretnju sigurnosti GPS sistema predstavljaju jeftini uređaji za ometanje GPS signala koji se prodaju preko Interneta, a kojima se štiti privatnost nečijeg kretanja.

U Americi je upotreba takvih uređaja ilegalna, dok je u Evropi ograničena.

S obzirom da su GPS signali slabi (koriste 25W snage za slanje signala sa satelita), ometaču signala je relativno lako prekinuti vezu sa GPS prijemnikom.

Trenutno manjka potrebnih tehničkih mogućnosti kojima bi se otkrili i izbegli ometači signala.

Glavnu brigu predstavlja povećana proizvodnja uređaja za ometanje GPS sistema u kineskim fabrikama, što može da ima velike posledice.

(Tanjug)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.