balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrvatska mora da ukine nulti PDV zbog EU
(22.06.2011.)

Mnogim građanima Hrvatske preti loša ekonomska situacija jer država do ulaska u Evropsku uniju (EU) mora da ukine nultu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV).

Ta stopa važi za hleb, mleko, lekove, ortopedska pomagala i knjige, a Hrvatska će morati da naplaćuje bar 5 % poreza.

Hrvatska vlada će od 240.000 zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama tražiti da se odreknu „božićnica“ (dodatak na platu koji se isplaćuje krajem godine).

hrvati moraju da ukinu pdvUkoliko se 240.000 zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama odreknu "božićnice", Hrvatska će tako uštedeti 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra) u budžetu.

U pregovore se krenulo kako bi budžet ostao na oko 15 milijardi kuna (oko 2 milijarde evra) minusa. Osim pokušaja da budžet spasi rezanjem na rashodovnoj strani, vlada kalkuliše i s mogućim promenama na prihodovnoj strani.

Iako će Vlada za tim posegnuti samo u krajnjoj nuždi, razmišlja se i o promenama u sistemu PDV-a. Hrvatska je do ulaska u EU obavezna da ukine nultu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) na hleb, mleko, lekove, ortopedska pomagala i knjige i naplaćuje bar 5 % poreza.

Za sada je sve daleko od bilo kakve odluke, ali se pomno kalkuliše kako bi na budžet uticalo uvođenje međustope od 10 % na te proizvode, ali i smanjenje poreza sa 23 % na 10 % kad je u pitanju dečja hrana, pelene ili meso i mesne prerađevine.

Izvor iz vlade tvrdi da se vlada zadnjih pola godine mandata neće odlučiti na takav potez, jer će birači snažnije registrovati povećanje cena hleba ili mleka, nego veće sniženje cena ostale hrane. Samo probijanje deficita, i to značajno, vladu može naterati na takav korak u slučaju da će on značiti više novca u budžetu.

(Seebiz)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.