balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulteti ipak spuštaju školarine
(23.06.2011.)

Državni fakulteti koji su najavili povećanje školarina počeli su da povlače svoje odluke i vraćaju cene na prošlogodišnji novo.

Na Beogradskom univerzitetu Pravni, Geografski i Stomatološki fakultet (samo za stare studente) odustali su od poskupljenja, a ministar prosvete Žarko Obradović očekuje da će isto učiniti i ostali fakulteti i više škole.

Dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu Dragoslav Stamenković objašnjava da fakultet sada traži povećanje školarina samo za nove studente, dok će stari samofinansirajući plaćati školarine po staroj ceni od 180.000 dinara.

- Nama su za vežbe potrebni zubarska stolica, instrumenti, materijal... Sve je to veoma skupo. Kada bismo imali samo teorijsku nastavu, naša školarina bila bi među najjeftinijima. Spremni smo da ministarstvu položimo račune o troškovima. Osim toga, svim zaposlenim na ovom fakultetu smanjene su plate za 10 odsto i nema bojazni da će novac otići na plate. Ipak, na kraju, naše školarine će biti onolike koliko ministarstvo kaže - ističe Stamenković.

skolarine doleMinistar Obradović istakao je da očekuje da će Stomatološki fakultet povući odluku i za nove studente, kao i da će isto učiniti i ostali fakulteti .

- U suprotnom, imamo mehanizme kao što su prosvetna inspekcija i interni revizori, ali očekujem da za tim neće biti potrebe i da će svi fakulteti povući svoje odluke - ističe Obradović.

Obradović objašnjava da poskupljenje školarina jednostavno nije moguće.

- Zakonom je predviđeno da fakulteti podižu cene po pribavljenom mišljenju ministarstva, a mi nismo dali nijedno pozitivno mišljenje. Suštinski, ekonomska situacija je takva da ove godine nema razloga za povećanjem školarina - napominje Obradović.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović, međutim, kaže da im ministarstvo nije poslalo pismeno mišljenje o najavljenom poskupljenju i da nisu povukli odluku.

- Zašto nam iz ministarstva ne kažu „ne", nego komuniciramo samo putem medija? Podigli smo školarine ispod nivoa inflacije, a naši troškovi za komunalije i materijal porasli su iznad tog nivoa - tvrdi Popović. 

(Press)

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.