balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najveće interesovanje za Fakultet bezbednosti
25.06.2011.

Fakultet bezbednosti ove godine najinteresantniji je budućim brucošima jer se na jedno mesto prijavilo čak 2,5 kandidata, a neki od njih će diplomom dobiti zvanje menadžera bezbednosti. Tradicionalno veliko interesovanje vlada i za studije ekonomije, prava i elektrotehnike. Prijemni ispiti kandidate čekaju već u ponedeljak i trajaće do srede.

Na Fakultetu bezbednosti konkurisalo je 1.012 kandidata za jedno od 390 mesta. Ovo je prvi put u istoriji fakulteta da se prijavilo više od hiljadu kandidata. Željko Bralić, prodekan za nastavu, za “Blic” kaže da ne zna tačan razlog ovolike popularnosti fakulteta, ali da veruje da je to zbog raznovrsnosti studija. Na ovom fakultetu, kaže Bralić, studenti stiču znanja o bezbednosti, civilnoj odbrani, zaštiti životne sredine...

- Nadam se da su se mladi ljudi dobro raspitali o studijskom programu i da znaju šta mogu da očekuju po završetku studija. Diplomci našeg fakulteta mogu da rade u sektoru zaštite životne sredine, bezbednosnim strukturama, velikim firmama ili civilnoj odbrani - objašnjava Bralić.

najveće interesovanje za fakultet bezbednostiPo interesovanju tek svršenih srednjoškolaca za ovim fakultetom mnogo ne zaostaje ni Ekonomski. Za studije na ovom fakultetu konkurisalo je čak 1.800 đaka.

- Ove godine nam se prijavilo oko 10 odsto više kandidata nego prošle godine. Nije ni čudo što se svake godine ovaj broj povećava jer smo i dalje najbolji ekonomski fakultet, a imamo i visok nivo obrazovanja - kaže Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Na Filozofskom fakultetu najveće interesovanje vlada za studije psihologije, gde se za 88 mesta prijavilo 321 kandidat. Na Fakultetu političkih nauka najveća gužva je na novinarskom i smeru za međunarodne odnose. Za razliku od prethodnih godina kada je vladalo veliko interesovanje za Geografski fakultet, ove godine to nije slučaj. Prijavilo se oko 80 kandidata manje, a i dalje je najveće interesovanje za smer turizmologije.

Poslednjeg dana prijavljivanja đaka na beogradskim fakultetima nije bilo velike gužve kao tokom prvog. Uroš Ašković kaže da se dobro pripremio za prijemni ispit na Mašinksom fakultetu i da se nada da će se od oktobra školovati na račun države.

Reporteri “Blica” obišli su i Pravni fakultet, a u jednom od amfiteatara za prijavljivanje naišli smo na budućeg brucoša Gorana Ranđića.

- Završio sam srednju školu koju nisam hteo ni da upišem pa sad po svaku cenu moram da postanem student Pravnog fakulteta - kaže Ranđić.

Na osam univerziteta u Srbiji mesta ima 20.623 brucoša koji će se školovati o trošku države. Ove godine tek svršeni srednjoškolci pokazali su znatno veće interesovanje za tehničke fakultete.

Prof. Miodrag Popović, dekan Elektrotehni;kog fakulteta kaže da se prijavilo 240 kandidata više nego što je predviđeno. Više prijavljenih juče je bilo i na Saobraćajnom fakultetu. Iako na Mašinskom fakultetu nije ispunjena kvota, ove godine se prijavilo čak 120 srednjoškolaca više nego lani. Ista situacija je i na Tehnološko-metalurškom fakultetu.

(BlicOnline)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.