balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Direktor Nisana - mesecna plata milion evra
30.06.2011.

Direktor Nisana Karlos Gosn odgovarao je akcionarima na pitanja koja se tiču njegove godišnje plate od 12 miliona dolara, ali je dobio mandat na još dve godine.

Gosn je na godišnjem skupu akcionara rekao da su prosečna godišnja primanja direktora neke odgovarajuće automobilske industrije 15,3 miliona dolara.

"Nisan je japanska kompanija sa svetskom upravom", rekao je Gosn uz ukazivanje da talentovani direktori mogu lako da nađu posao bilo gde i da rivali pokušavaju da ih regrutuju iz redova Nisana.

direktor nissanaGosn je došao na čelo Nisana 1999. godine, kada je japanski proizvođač bio na ivici bankrotstva, da bi sproveo bolne mere štednje i postavio kompaniju na čvrste noge. Danas, Nisan je drugi po veličini japanski proizvođač automobila, a partner je francuskom Renou, pa je Gosn istovremeno šef i ovog proizvođača.

Nisan cilja na osvajanje 8 odsto svetske produkcije automobila u okviru šestogodišnje strategije objavljene prošle sedmice. Kompanija sad drži 5,8 proceneta svetskog automobilskog tržišta.

Gosn je prošle godine zaradio 892 miliona jena (12 miliona dolara) što je jedna od najvećih plata za šefa neke kompanije u Japanu. Većina direktora u Japanu je daleko manje plaćena delom zato što se njhova uloga razlikuju od uloge američkog ili evropskog direktora.

Prema pravilima usvojenim prošle godine, u Japanu je obavezno objavljivanje svake plate od 100 miliona jena (milion dolara) ili veće.

Japanska korporacija Soni objavila je da je njen direktor, Amerikanac velškog porekla Hovard Stringer (Howard), za svoj prošlogodišnji učinak dobio 345 miliona jena (4,3 miliona dolara), uz pravo povlašćene kupovine akcija kompanije vrednih 518 miliona jena (6,4 miliona dolara).

(Beta)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.