balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trijumf Univerziteta u Beogradu na turniru u Parizu
01.05.2011.

Na najpoznatijem evropskom univerzitetskom turniru, Fakultet organizacionih nauka osvojio čak pet medalja, Pravni dve, a Filološki jednu.

Najveće svetsko univerzitetsko sportsko takmičenje Turnir „pet lopti” ove godine bio je potpuno u znaku studenata iz Srbije: oni su u konkurenciji ekipa iz 17 zemalja osvojili čak osam pehara i još jednom potvrdili da se o njihovim uspesima više zna u inostranstvu nego u Srbiji. Generalni pobednik turnira koji se od 1979. godine održava na Univerzitetu ESSEC kraj Pariza, bio je Fakultet organizacionih nauka sa tri zlata (rukometašice, košarkaši i rukometaši), srebrom (odbojkaši) i bronzom (fudbaleri). Pravni fakultet osvojio je zlato (fudbaleri) i srebro (rukometaši), a Filološki fakultet je kući poneo zlato (košarkašice).

Naš Univerzitet osvojio je pet od osam prvih mesta.

Domaćin, ESSEC (École Supérieure des Sciences Économiques et Commerciales) prvorangirana je biznis škola u Francuskoj, osnovana 1907. godine. Kampus sa osam departmana i više od 5.000 studenata nalazi se u Seržiju, 30 kilometara zapadno od Pariza. Kako smo se i sami uverili, više od 1.200 akademaca dolazi iz drugih zemalja jer su uslovi za studiranje odlični. Primenjuje se „Bolonja” sa dobrim rezultatima, a studenti imaju na raspolaganju 100 različitih, prvenstveno sportskih klubova. Studentske sobe liče na naše hotele sa pet zvezdica, a menza je više nego povoljna – jedna kafa i dve limenke akademce staju samo dva evra, koliko u prodavnicama staje jedan sok.

Najviše nam se dopada što je ovde sve na jednom mestu, za razliku od Univerziteta u Beogradu, gde su fakulteti razbacani po celom gradu. Ovde svi zajedno uče, spavaju, jedu, druže se ili prosto „kuliraju” na travnjacima unutra kampusa – priča nam Predrag Petković, apsolvent, predsednik sportske organizacije FON-a i član odbojkaške ekipe.

fonDekana dr Milana Martića zatičemo kako bukvalno trči iz jedne hale u drugu, u kojoj ekipe FON-a igraju finala. Profesor bodri svoje studente, na opšte iznenađenje francuskih kolega i studenata, koji su navikli na veliku distancu između nastavnika i studenata.

Od 16 ekipa u finalu, polovina je sa Univerziteta u Beogradu, a u rukometu imamo čak srpsko finale. FON je ovde prvi put učestvovao 1982. godine, a potom posle prekida, od 2002. Ove godine učestvuje oko 950 akademaca iz 17 zemalja i sa 31 univerziteta – navodi dekan Martić.

Branislav Bijeklović, apsolvent FON-a i kapiten bronzane fudbalske ekipe ipak je razočaran i dobacuje da im „nikako ne idu ti penali”. On kaže da se na svim turnirima u Evropi jako lepo slažu studenti iz bivših jugoslovenskih zemalja, sa njima provode i najviše vremena, navijaju jedni za druge. Jovana Jokanović, zlatna rukometašica je četvrta godina menadžmenta. Kaže da igra profesionalno, ali da joj je fakultet prioritet. Dok razgovaramo, francuski studenti u prolazu zbijaju šale na račun lepih Srpkinja, na šta Jovana priznaje da je najlepši deo takmičenja druženje, a da uvek bude i internacionalnih ljubavi.

Studenti su imali i malo vremena za obilazak Pariza, a svi oni koji su bili u gradu svetlosti prvi put, prvo su otišli da vide – Ajfelov toranj.

 

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.