balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deficit Hrvatske 1,4 milijarde evra
04.05.2011.


Zagreb -- Hrvatska je robnu razmenu s inostranstvom u prvom kvartalu zaključila sa deficitom od 10,8 milijardi kuna, odnosno 1,4 milijarde evra.

To je čak 10 posto više nego u istom period lane.

deficitU hrvatskoj robnoj razmeni s inostranstvom u prvom kvartalu ove godine prekinut je trend rasta izvoza i pada uvoza na godišnem nivou, nakon dužeg vremena izvoz je u padu, a uvoz raste, dok je pokrivenost uvoza izvozom smanjena sa 59,6 posto na 56,8 procenata.

Izraženo u evrima, hrvatski robni izvoz u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,9 milijardi evra, što je za 4,1 posto manja vrednost nego u prva tri prošlogodišnja meseca. Uvoz je istovremeno povećan za 1,2 posto i iznosio je 3,4 milijarde evra.
Gledajući po pojednim značajnijim izvoznim delatnostima izvoz je u prva tri meseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine najviše smanjen u proizvodnji ostalih prevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, za 42,7 posto na 200,7 miliona evra.

Izraženiji pad izvoza beleži se i u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, za 20,6 posto na 139,2 miliona evra.

 

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.