balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loš studentski standard
04.05.2011.


Materijalno stanje studenata u Srbiji veoma je loše - kada plate stan i hranu petini studenata dnevno ostaje manje od 200 dinara. Čak 93 odsto studenata izdržavaju roditelji, a u najtežoj materijalnoj situaciji su studenti iz unutrašnjosti.

Istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka na svim državnim i tri privatna univerziteta u Srbiji pokazuje da je materijalno stanje studenata veoma loše. Petini studenata, kada plate stan i hranu, dnevno ostaje manje od 200 dinara, zbog čega ne čudi podatak da oko 80 odsto njih ne ide u muzeje i galerije.

Izjave Slobodana Mrđe i Nevena Cvetićanina
Čak 93 odsto studenata izdržavaju roditelji, a tek svaki dvanaesti živi od onoga što sam zaradi. Naročito je teško ukoliko su u porodici dva studenta.

studentiIpak u najtežoj materijalnoj situaciji su studenti iz unutrašnjosti, na prvom mestu iz Novog Pazara, zatim sa Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, i studenti iz Kragujevca.

Slobodan Mrđa iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kaže da su, kada su pitali studente koji su njihovi najveći problemi i problemi mladih ljudi, oni su rekli da je prvi najveći problem loš materijalni položaj.
"Kada to povežemo sa podatkom da 93 odsto studenata uzima novac od roditelja, nije teško zaključiti da je materijalni standard većine porodica koje imaju studenta jako težak", rekao je Mrđa.

Stručnjaci upozoravaju da bi studiranje moglo da postane privilegija bogatih i da bi posledice lošeg materijalnog stanja studenata mogle da budu dalekosežne.

Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka kaže da se zbog oskudne materijalne situacije može očekivati dalji odliv mozgova, jer će studenti, pogotovo oni talentovaniji, odlaziti u one sredine koje će im pružiti bolje materijalne uslove.

Interesantno je da se bez obzira na lošu materijalnu situaciju akademci nikada ne bi odrekli Interneta, s obzirom na to da gotovo svi koriste kompjuter. Odvajaju novac i za garderobu, a najlakše se odriču putovanja i tehničkih uređaja.

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.