balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odobren kredit da Venecija ne potone
05.05.2011.

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit vredan 480 miliona evra za izgradnju sistema koji je neophodan da bi se Venecija zaštitila od poplava.

Kredit je namenjen državnom projektu MOSE (Modulo Sperimentale Eletromekaniko - eksperimentalni elektromehanički modul), integrisanom zaštitnom sistemu koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne da izoluju venecijansku lagunu od Jadranskog mora kada plima pređe utvrđeni nivo (110 cm) do maksimalnih tri metra.

Zajedno sa ostalim pratećim radovima, kao što su ojačanje i povećanje nivoa obale, ove barijere će čuvati Veneciju od ekstremnih prirodnih neppogoda, poput poplava i morfoloških propadanja.

Do kraja 2011. godine, do kada je predviđeno trajanje gradnje, na morsko dno će biti postavljeno oko 78 brana dubine od 18 do 28 metara koje će se podizati pri svakoj najavi dolaska plime, kako bi nivo mora u venecijanskim kanalima ostao isti, te bi grad bio spašen od poplava.

Premda je ovaj projekat pokrenut još 2008. godine, EIB ne precizira rokove za njegovo okončanje. Banka je pre dve godine odobrila kreditni program vredan do 1,5 milijardi evra za MOSE, a juče odobrena pozajmica je prva tranša iz tog programa.

(VESTIonline)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.