balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cena nafte ponovo iznad 100 dolara za barel
06.05.2011.

Cene sirove nafte su danas na azijskom tržištu ojačale iznad 100 dolara za barel, konsolidujući se posle jučerašnjeg velikog klizanja, uzrokovanog strahovanjem investitora da bi slabo američko tržište rada moglo umanjiti tražnju tog energenta.

Laka američka nafta za orijentacionu isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu danas bila u porastu 43 centa, na 100,23 dolara za barel. U Londonu na tržištu ICE nafta marke "brent" iz Severnog mora je za isti termin isporuke poskupela 1,10 dolara, na 111,90 dolara za barel, prenela je agencija AP.

U četvrtak je cena nafte na zaključenju poslovanja u Njujorku potonula 9,44 dolara, na 99,80 dolara pod pritiskom znakova usporavanja američkog ekonomskog rasta. Američko ministarstvo rada je saopštilo da je prošle sedmice broj novopodnetih zahteva za dobijanje nadoknade za nezaposlene povećan na 474.000, na najviši nivo za osam meseci.

naftaInvestitori s pažnjom očekuju vladine podatke o zapošljavanju u SAD koji će biti objavljeni danas kasnije. Ekonomisti procenjuju da su američki poslodavci van sektora poljoprivrede u aprilu otvorili 185.000 radnih mesta i da je stopa nezaposlenosti ostala na nepromenjenom nivou od 8,8 odsto.

Cene nafte su se povukle  nakon što su od februara ojačale 35 odsto i prošle sedmice dostigle 114 dolara za barel. Ove nedelje je takođe došlo do velikog pojeftinjenja i ostalih sirovina koje su proteklih meseci zabeležile veliki rast, kao što su zlato i srebro, uglavnom usled razočaravajućih ekonomskih pokazatelja.

Slabljenju cena nafte doprinelo je i jačanje dolara koje čini tu sirovinu skupljom za investitore koji poseduju druge valute. Pojedini analitičari očekuju da nafta ponovo nastavi da jača kao rezultat mogućnosti širenja nemira  na Bliskom istoku i severu Afrike koji bi mogli dovesti do prekida isporuka iz tog naftom bogatog regiona.

"Ti geopolitički rizici nisu iščezli", ukazao je analitičar konsultantske firme "Purvin&Gertz" u Singapuru Viktor Šam.

(TANJUG)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.