balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlada Srbije odbila da proda "Telekom"!
06.05.2011.

Vlada Srbije odlučila je da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija" koji je za "Telekom Srbije" dao poslednju cenu - 1,1 milijardu evra. Radna grupa za prodaju "Telekoma Srbije" predložila je Vladi da ne prihvati ponudu austrijskog Telekoma.

Vlada Srbije donela je juče odluku da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija" od 1,1 milijardi evra za kupovinu 51 odsto "Telekoma Srbija".

To je posle sednice saopštio šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

- Najvažnija odluka koju je vlada donela na današnjoj sednici je da ne prihvati ponudu 'Telekoma Austrija' za kupovinu 51 odsto akcija 'Telekoma Srbija - rekao je Mihajlović na konferenciji za novinare.

Vlada je, takođe, zadužila Ministarstvo finansija da obavesti "Telekom Austrija" o toj odluci i da okonča postupak prodaje "Telekoma Srbija", dodao je on.

Mihajlović je kazao da je vlada na sednici u potpunosti upoznata sa procesom prodaje i prihvatila je preporuke Radne grupe za prodaju "Telekoma Srbija".

Na pitanje novinara da li je bilo reči šta će biti sa projektima koji je trebalo da budu finansirani novcem od prodaje "Telekoma", Mihajlović je kratko odgovorio da nije.

telekomRadna grupa za prodaju "Telekoma Srbija" preporučila je u sredu vladi da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija" od 1,1 milijardu evra za kupovinu većinskog udela u tom preduzeću, jer ne ispunjava finansijske uslove tendera.

Tender za prodaju 51 odsto kapitala u "Telekomu Srbija" raspisan je 20. oktobra prošle godine, a Vlada Srbije je kao minimalnu cenu za prodaju tog udela odredila sumu od 1,4 milijarde evra.


"Telekom Austrija" dostavio je uslovnu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbija", ponudiviši 1,1 milijardu evra umesto prvobitnih 950 miliona.

Ta uslovna ponuda se sastojala od sledećih elemenata: isplata u gotovini u visini od 800 miliona evra, kao i godišnje isplate u vremenskom periodu od devet godina nakon zaključenja transakcije.

Vlada je tender za "Telekom Srbija" raspisala 20. oktobra 2010, a rok za dostavljanje obavezujuće ponude je istekao 21. marta ove godine, nakon čega je Vlada Srbije dva puta produžavala rok za poboljšanje ponude, a drugi dodatni rok istekao je juče u 14 časova.

Dokumentaciju je otkupilo sedam stranih kompanija, ali je jedinu ponudu dostavio "Telekom Austrija".

Austrijanci su prvobitno ponudili 950 miliona evra za 51 odsto kapitala srpske kompanije i 450 miliona evra za investicije u naredne četiri godine.

Sindikati sugerisali da "Telekom" ostane srpski

Po dobijanju konačnog odgovora "Telekoma Austrija" predsednik sindikata Telekom Srbija Miroslav Joksimović rekao je da je , druga, poboljšana ponuda austrijske kompanije, još je gora od prvobitne.

- Vlada jedino što može jeste da odbaci ovakvu ponudu i da proglasi tender neuspelim. Ministar telekomunikacija Predrag Marković je još za prvu ponudu rekao da je nepristojna i da je to kao da hoćete da kupite “mocart kugle u Beču po četiri puta nižoj ceni u odnosu na njihovu realnu vrednost” – objašnjava Joksimović.
Predsednik Sindikata Telekoma ocenio je da bi "bila nemerljiva bruka ako Vlada Srbije prihvati ponudu Telekoma Austrija".

Juče u toku popodneva iz austrijske kompanije saopšteno je da se "ponuda sastoji od sledećih elemenata: isplata u gotovini u visini od 800 miliona evra, kao i godišnje isplate u vremenskom periodu od devet godina nakon zaključenja transakcije".

Paket od 51 odsto akcija srpskog "Telekoma" Vlada Srbije prodavala je u celini.

(Smedia)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.