balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dramatičan sastanak u tajnosti: Grčka sinoć skoro izletela iz evrozone
07.05.2011.

Kasno sinoć bez najave održan je krizni sastanak najvažnijih predstavnika zemalja zone evra u Luksemburgu na kojem je odlučeno kako Grčka i dalje ostaje član evro-porodice. Na sastanku su bili predstavnici Njemačke, Francuske, Holandije, Italije i Španije kao i evropski poverenik za monetarnu politiku Olli Rehn te predsednik Evropske središnje banke Jean-Clod Trichet te predsednik Evro grupe luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Naime, vlada u Atini poslala je ovih dana jasan signal Bruxellesu da razmišlja o izlasku iz evro sastava i uvođenju vlastite valute i to pod pritiskom pre svega građana te zemlje zbog vladinih mjera štednje. Deutsche Welle prenosi vest o sinoćnjem dramatičnom sastanku u Château de Senningen gdje je odlučeno da Grčka ipak ostaje u porodice zemalja u kojima je na snazi evro. Jedan od glavnih motiva sastanka bila je činjenica da je evro  u samo nekoliko sati izgubio jedan euro cent vrijednosti u usporedbi s američkim dolarom nakon najave iz Grčke.

Na zataškanoj sednici, predstavnici zone evra od grčkog ministra finansija Giorgosa Papakonstantinousa su hteli iz prve ruke saznati šta smera grčka vlada, piše Deutsche Welle.

grčka"Jedno je sigurno a to je da tokom noćašnjih razgovora izlazak Grčke iz zone evra nije tematiziran niti u jednom trenutku", izjavio je Papakonstantinou posle sastanka prenosi DW.

"Izlazak Grčke iz zone evra bi bila glupa odluka. To je put kojim nikada nećemo krenuti jer ne želimo da zone evra bez razloga eksplodira" rekao je jutros luksemburški premijer Juncker nakon zataškane sjednice.


Grčka kriza prelazi na Balkan


Činjenica da se o krizi raspravlja u tajnosti uznemirila je mnoge. Valja podsetiti i na nedavna upozorenja Thomasa Mirowa, predsednika Europske banka za obnovu i razvoj koji se otvoreno upitao može li Grčka finansirati svoje obaveze. Ukoliko je odgovor negativan kriza u Grčkoj mogla bi uticati na poslovanje banaka na Balkanu. 

(INDEX.hr)

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.