balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šoškić: Srbiju ojadiše cene hrane
08.05.2011.

Guverner NBS o poskupljenjima, deviznom kursu, ekonomskoj politici države: Nadam se da će načelna saglasnost između Vlade i NBS uskoro izroditi neke efikasne mere.

Aprilsko povećanje plata i penzija u javnom sektoru stvara određene rizike i dodatne inflatorne pritiske. Očekujem da će od jula, kada inflacija počne značajnije da pada i ti rizici biti manji - kaže u razgovoru za ”Novosti” guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

* Vlada je, na vašu inicijativu, za mesec dana odložila poskupljenje struje. Ali, iz Nemanjine sada najavljuju novo povećanje kontrolisanih cena, kao što je poskupljenje gasa, uglja...

soskic- Vlada se obavezala da će ove godine kontrolisane cene maksimalno da rastu do devet odsto. Sa aprilskim poskupljenjem struje, one su već porasle za oko 8,4 odsto. Dakle, Vlada je praktično već iskoristila mogućnost podizanja kontrolisanih cena. Pri tom, mislim da bi bilo prirodno da ove godine kontrolisane cene rastu manje nego što je maksimalno dogovoreno za 2011. godinu, jer su prošle godine one porasle za oko 1,5 odsto više od gornje granice dogovorenog. Naravno, sve ovo je važno ako Vlada i NBS, u dogovoru i zajedničkim merama, treba Srbiju da vode ka relativno niskim nivoima inflacije.

* Još kao kandidat za guvernera tražili ste da Vlada povuče određene korake kako bi cene, posebno hrane, ostale u ciljanim okvirima. Sličan zahtev imali ste i u pismu koje ste nedavno uputili premijeru. Za gotovo godinu dana očito se ništa u tom pravcu nije dogodilo?

Tačno je da je najveći deo trenutne inflacije posledica rasta cena hrane. Od 9,9 odsto povećanja inflacije za godinu dana, 90 odsto se odnosi na rast cena hrane. Jedan deo je izazvan rastom cena hrane na svetskom tržištu, ali je bitan impuls cenama na tržištu u Srbiji, po svoj prilici, dalo odsustvo zdrave konkurencije na pojedinim delovima tržišta proizvodnje, otkupa i prometa poljoprivrednih proizvoda, neadekvatnih mera zaštite domaćeg tržišta, subvencija i intervencija iz robnih rezervi. Verujem da je Vlada svesna problema i da radi na njihovom otklanjanju.

* Evro je na nivou iz februara prošle godine. Da li vas iznenađuje ovo jačanje domaće valute?


- Trend rasta vrednosti dinara u odnosu na evro je posledica, pre svega, visokih kamatnih stopa u zemlji izazvanih visokom inflacijom, ali i padom premije rizika naše zemlje. NBS je bila svesna činjenice da preterani rast referentne kamatne stope može da izazove priliv novca iz inostranstva i otuda je podignut nivo obavezne rezerve početkom ove godine kako bi se sprečilo preterano podizanje kamatnih stopa.

(Novosti)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.