balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grčka privreda pred krahom, Britanija odbila da pomogne
09.05.2011.

Grčka se ponovo nalazi pred finansijskim krahom, a mogućnost novih zahteva za finansijskom pomoći sve je izvesnija. Britanija se već ogradila saopštivši da nije spremna da opet pomaže Grčkoj, ali će druge članice Evropske unije, koje su za razliku od Britanije i članice evrozone, morati da nađu načina da reše grčko pitanje jer se kriza iz ove zemlje preliva i stvara probleme u čitavoj evrozoni.

Više od 12 meseci nakon što je od MMF-a i Svetske banke dobila paket pomoći za otplatu duga, Grčka se i dalje nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pošto je vrednost državnih obveznica pala na najniže grane, troškovi pozajmice su se skoro utrostručili, a polovina celokupnog prihoda od poreza koristi se samo za otplatu visokih kamata.

grčkaIako je grčki premijer Jorgos Papandreu zatražio od EU da „ostavi njegovu zemlju na miru kako bi obavila svoj posao”, njegov kolega ministar finansija Jorgos Papakonstantinu je ubrzo razvejao svaku sumnju u to da toj zemlji opet preti ozbiljna kriza rekavši da će vlastima u Atini možda biti potrebno još gotovog novca za podršku.

- Trebalo bi da planiramo naše sledeće korake u 2012. i 2013, pa Grčka može ili da se okrene tržištima ili da koristi nedavnu odluku Evropskog saveta koja omogućava da Evropski fond za spasavanje kupi grčke obveznice - izjavio je ministar Papakonstantinu posle sastanka probrane grupe članica evrozone u Luksemburgu.

Vrlo brzo, kao hladan tuš, Grčka je zabeležila i prvo odbijanje, i to od Velike Britanije, koja inače s velikim procentom učestvuje u finansijskim fondovima EU. Ministar finansija te zemlje Džordž Ozborn odbacio je svaku mogućnost da Britanija pomogne Grčkoj.

- Postoje teška pitanja koje Grčka mora da reši jer je suština cele strategije bila da će se, nakon što dobije pomoć, vratiti na tržište i nastaviti da pozajmljuje - rekao je Ozborn.

Nova kriza u Grčkoj ozbiljno potresa i ostale članice evrozone. Ranije ove sedmice najpoznatiji nemački politički magazin „Špigel” objavio je da je zvanična Atina najavila mogući izlazak iz valutnog saveza u kojem se nalazi 17 od 27 članica članica EU. Posledica je bila to što je, za samo nekoliko sati, evro izgubio jedan cent vrednosti u poređenju sa američkim dolarom.

(BLIConline)


HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.