balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenija i Hrvatska najbolje rejtingovani
09.05.2011.

U regionu najveći rejting ima Slovenija a slede Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Albanija, Mađarska, Makedonija i Grčka. Niži rejting od Srbije ima jedino Bosna i Hercegovina.

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit i u majskom izveštaju svrstava Srbiju među zemlje sa umerenim rizikom, ali sa naznakom pogoršanja trenda rejtinga za razliku od prošlomesečnog stabilnog.

Pogoršanje trenda znači da se ukupni rizik zemlje pogoršava zbog nepovoljnog razvoja rizika - političkog, poslovnog, makroekonomskog i spoljnog, navodi se u saopštenju koje je danas objavila bonitetna kuća Rating, zastupnik DiB za Srbiju.

Komentarišući pogoršanje trenda rejtinga Srbije DiB je podsetio da su Narodna banka Srbije i Udruženje banaka u aprilu objavili da planiraju da kompanijama daju priliku da restruktuišu dugove.

Taj potez je došao zbog ozbiljnih problema dugovanja u srpskoj privredi od početka ekonomske krize i treba da, kada se sprovede planirano, doprinese povećanju likvidnost firmi i smanjenju rizika od neplaćanja stranim investitorima i izvoznicima.

Rizik Srbije, kako se navodi u izveštaju DiB, bio je ugrožen i situacijom oko prodaje 51 odsto udela u Telekomu Srbije.

Pošto je tender propao, vlada će morati da pronađe alternatvne fondove da popuni budžetski deficit. DiB navodi da se kao alternativa razmatra izdavanje evroobveznica i ograničenog broja državnih zapisa, a zatim i zaduživanje u domaćim bankama.

Kao pozitivno, analitičari DiB ističu to što Srbija još ima mogućnost zaduživanja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

rejtingIako bi se time dug Srbije prema MMF-u povećao za milijardu evra, uslovi kreditiranja bili bi blaži od komercijalnih kredita i dug bi mogao biti vraćen kada se Telekom Srbije konačno proda, navodi se u majskom izveštaju DiB o Srbiji.

DiB naglašava i da će, ukoliko Srbija skrene s puta ka članstvu u EU, poverenje investitora biti smanjeno, kao i politička stabilnost.

Rejting koji DiB dodeljuje ukazuje na rizik poslovnog okruženja u nekoj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i isplativosti potencijalnih investicija.

U regionu najveći rejting ima Slovenija a slede Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Albanija, Mađarska, Makedonija i Grčka. Niži rejting od Srbije ima jedino Bosna i Hercegovina.

Međunarodna kompanija Dan i Bredstrit, sa sedištem u SAD, prva je i najveća bonitetna kuća na svetu osnovana pre više od 160 godina.

(Beta)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.