balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CG: Firme rasprodate oligarsima
11.05.2011.

Iako je crnogorska vlada govorila da će se od privatizacije prikupiti oko 3,5 milijardi evra prihodovano je pet puta manje.

Crna Gora je pravi primer da je privatizacija društvene imovine zaista bila – burazerska! Posledice privatizacije crnogorske ekonomije mogu se uporediti sa elementarnom nepogodom.

Jer, u tom procesu je praktično nestalo dvadesetak velikih kompanija koje su bile nosioci privrednog raste zemlje u drugoj polovini 20. stoleća.

Privatizovana su i monopolska preduzeća, poput Telekoma i kotorskog Jugopetrola, pa čak i 45 odsto Elektroprivrede. Svaki postupak su u pravilu pratile afere i sporovi.

Državnu ili društvenu imovinu su uglavnom kupovali domaći tajkuni, često sakriveni iza raznih of-šor kompanija, ili vlastima omiljeni inostranih biznismeni, pretežno Rusi.

crna goraTako je, na primer, najznačajnije crnogorsko preduzeće, Kombinat aluminijuma u Podgorici, 2005. godine kupio oligarh Oleg Deripaska za oko 50 miliona evra. Planirane investicije od nekoliko stotina miliona evra su izostale, a za razne subvencije i dotacije Crna Gora je prethodnih godina Deripaski dala nekoliko puta više nego što je on platio za Kombinat!

Još su gori efekti privatizacije u nikšićkoj Železari ili u hotelima na crnogorskom primorju. Podgorički tajkun Dragan Brković je, recimo, trebalo da uloži 64 miliona evra u Hotelsko preduzeće Boka u Herceg-Novom, a nije uložio ni cent, pa taj grad lagano nestaje sa turističke mape Evrope.

Ogroman deo imovine je u tzv. procesu masovne vaučerske privatizacije prešao u ruke privatizacionih fondova, što je, kako navodi poznati preduzetnik Goran Đurović, takođe bio promašaj.

„Tu je isto tako bilo sumnjivih rabota. Taj menadžement koji je bio poprilično neuk, pokazalo se da ne zna da vodi toliki kapital koji je odjednom došao u njihove ruke. Ispostavilo se da oni kao jedino rešenje vide prodaju ogromne imovine. Vidimo da se prodaju hoteli, privredni subjekti koji su nekada bili državni giganti“, ističe Đurović.

Crnogorski zvaničnici su godinama uveravali javnost da oni zapravo ne prodaju preduzeća, već da kupuju investitore. Sada odbijaju da se suoče sa posledicama svog činjenja, a ne žele ni da objasne gde se prelilo 2,5 milijardi evra. U vladinim izveštajima se tek navodi da je „generalno uzevši, privatizacija imala pozitivan uticaj na generisanje nove privredne strukture“.

(DOJČE VELE)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.