balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Microsoft ipak na kraju kupio Skype
11.05.2011.

AMERIČKI ČASOPIS WALL STREET Journal najavio je u ponedeljak da je Microsoft blizu postizanja dogovora o kupovini kompanije Skype Technologies. Prema navodima časopisa, Microsoft će za tu kupovinu izdvojiti 7 milijardi dolara.

microsoftKupovina kompanije Skype doneće Microsoftu robnu marku koja je dobro poznata svim korisnicima interneta i to u trenutku kada se softverski džin iz Redmonda bori da ojača svoje pozicije na tržištu proizvoda namenjenih kućnim korisnicima.

Kompanija Skype Technologies je već ranije bila na meti drugih velikih IT kompanija, pre svega Googlea, Cisca i Facebooka, koji su razmatrali njenu kupovinu, bilo samostalno ili u nekoj vrsti udruživanja.

Iako njena prepoznatljivost među korisnicima nije sporna, kompanija Skype se bori s teškoćama u svom poslovanju. Kompanija je prošle godine zabeležila prihod od 860 miliona USD, ali i gubitak od 7 miliona USD. Prema navodima časopisa Wall Street Journal, dugoročni dugovi kompanije iznose oko 700 miliona USD.

Kompanija je u avgustu prošle godine podnela predlog američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berzanske poslove (Securities and Exchange Commission, SEC) da se njene “obične” deonice pojave na berzi. Međutim, u oktobru iste godine, nakon što je imenovala Tonija Bejtsa na mesto izvršnog direktora, taj predlog je povučen.

Skype Technologies su 2003. godine osnovali Niklas Zenstrom i Janus Fris. Krajem 2005. godine za 2,6 milijardi dolara kupila ju je kompanija eBay, koja je 2009. godine prodala najveći deo deonica grupi investicionih fondova koju predvodi fond Silver Lake.

Kompanija eBay je zadržala izvestan broj deonica, a zanimljivo je da se među deoničarima kompanije Skype Technologies nalaze i njeni osnivači Zenstrom i Fris, iako su je napustili još 2007. godine. (M.B.)

(Mikro)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.