balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Operativni profit Carlsberga povećan 38 odsto

12.05.2011.

Danska pivara "Karlsberg" saopštila je danas da je u prvom tromesečju povećala operativni profit za 38 odsto u odnosu na isto razdoblje lane, zahvaljujući oporavku ruskog tržišta piva.

Kvartalna zarada "Karlsberga" pre odbijanja izdataka na kamate, poreze i druge jednokratne stavke povećana je na milijardu danskih kruna (194 miliona dolara), premašivši očekivanja analitičara od 993 miliona kruna, prenela je agencija Blumberg.

Neto profit te četvrte po veličini pivare na svetu je u prvom kvartalu iznosio 173 miliona kruna, što je manje od prognoza analitičara od 280 miliona kruna kao posledica negativnog uticaja povećanja izdataka na restrukturiranje i kursnih razlika.

Kvartalna prodaja "Karsberga" je količinski povećana 11 odsto, na 23,3 miliona hektolitara.

kalsbergZa razliku od smanjenja prodaje u zemljama severne i zapadne Evrope za dva odsto, prodaja proizvoda "Karlsberga" u istočnoj Evropi je povećana 28 odsto, na 9,3 miliona hektolitara.

Rusko tržište piva je u prva tri meseca uvećano jedan odsto, a za istu vrednost je porastao i udeo "Karlsberga" na tom tržištu.

Ta kompanije je vlasnik 85,6 odsto kapitala grupacije "Baltika" koja objedinjuje 11 ruskih pivara i jednu u Azerbejdžanu.

Vrednost akcija "Karlsberga" je danas u jednom trenutku uvećana za čak 24,5 kruna, ili 4,1 odsto, na 617 kruna, što je bio najveći međudnevni rast od 18. januara.

Kompanija je od 2003. prisutna i na srpskom tržištu, kao većinski vlasnik bivše Pivare Čelarevo.

(Tanjug)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.