balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studenti uče iz knjiga starih 80 godina
13.05.2011.

Na društvenim fakultetima osim udžbenika često su neophodna i dela kojih nema u dovoljnom broju, pa to dodatno otežava pripremu ispita. Od fakulteta do fakulteta situacija je drugačija, ali čini se da najveći problem predstavljaju stara izdanja knjiga kojih ima u malom broju i ne mogu da se iznose, a u čitaonicama nema dovoljno mesta.

Tako na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu studenti su prinuđeni da publikacije traže po drugim bibliotekama. Bibliotekari smatraju da su glavni problem finansije, jer one određuju i fond knjiga koji će biti raspoloživ studentima.

Na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu redovno se fond dopunjuje domaćim autorima, ali sa stranim je malo teže.

- Fondovi biblioteke se redovno obnavljaju, s tim što je teško pratiti strane autore, a taj problem imamo poslednjih dvadeset godina - izjavio je za „Blic” Dragan Vračarić, bibliotekar.

knjigeMišljenja su podeljena: bibliotekari su zadovoljni, ali studenti imaju primedbe.
- Naša biblioteka ima sve knjige koje su u programu studiranja, ali bih voleo da ima veći broj primeraka. Nažalost, većina knjiga koje su nama neophodne davno su štampane i ima ih u malom broju, pa se teško dolazi do njih. Dešava se da ispit spremam iz knjige štampane pre 80 godina - rekao je za „Blic” Filip Šakan, student druge godine opšte književnosti. 

Studenti pedagogije naveli su sličan problem, dodajući da je veliki broj stručnih udžbenika na hrvatskom jeziku i da im to u velikoj meri otežava pripremu ispita.
- Naša biblioteka je opremljena stručnom literaturom, ali u malom broju primeraka. Dovoljno je da nekoliko osoba sprema isti ispit i knjiga nije dostupna ostalima. Osim toga, mnogo stručnih knjiga je na hrvatskom jeziku, pa to „koči” učenje - rekla je Jelena Marković, studentkinja pedagogije.

Na Elektrotehničkom fakultetu naleteli smo na nekoliko studenata koji i ne znaju da imaju biblioteku na fakultetu! Danica Ampevski, bibliotekarka, kaže da je biblioteka na ovom fakultetu „profesorska” i da u čitaonici ima samo 25 mesta.

- Studenti mogu da koriste ovu biblioteku, ali knjige ne smeju da iznose, tako da moraju da uče u čitaonici koja broji samo 25 mesta, što je premalo za ovoliki fakultet - dodala je Danica Ampevski.
 
knjigeOno što ETF izdvaja od drugih fakulteta jeste Računarski centar, koji postoji već 20 godina, u kom studenti non-stop imaju besplatan pristup internetu na više od 40 kompjutera.

Situacija nije svuda ista, pa smo tako na Pravnom fakultetu naišli na pozitivne utiske i kod studenata i kod upravnice biblioteke.

- Naša biblioteka broji oko 500.000 publikacija, što je izuzetno bogat sadržaj. Starije knjige su u lošijem stanju, ali ih koričimo i na taj način čuvamo. Sarađujemo i sa pravnim bibliotekama iz regiona i razmenjujemo literaturu. Od dve zapuštene sale napravili smo veliku čitaonicu - rekla je Svetlana Mirčov, upravnica biblioteke na Pravnom fakultetu.

(BLIConline)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.