balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aerodrom 'Nikola Tesla' obara poslovne rekorde
15.05.2011.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ostvario je u prvom tromesečju ove godine, ukupan prihod u visini od oko 1,3 milijarde dinara, za 18 odsto više u odnosu na isti period 2010, objavljeno je u kvartalnom finansijskom izveštaju aerodroma.

U odnosu na planirani prihod, to je manje za četiri odsto, navedeno je u izveštaju, dok su prihodi od putničkog servisa i takse za bezbednost dostigli 431 milion dinara u prvom kvartalu godine, što je 34 odsto od ukupnih ostvarenih prihoda i više za 19 procenata nego u istom periodu 2010.

 Tokom prvog kvartala beogradski aerodrom je ostvario i ukupne rashode u iznosu od 924,7 miliona dinara, što je za 23 procenta više u odnosu na prvo tromesečje 2010, ali manje za 10 odsto u odnosu na planirane rashode za ovaj period.

aerodrom Od januara 2011. ukupan promet saobraćaja je ostvaren kroz 9.567 letova, 530 hiljada putnika i 2.209 tona robe i pošte. Ukupan promet putnika od 530.000, veći je za 15 odsto u odnosu na isti period u 2010. i za četiri procenta veći od planiranog u prvom kvartalu ove godine.

 Najveće učešće imaju inostrani prevoznici u međunarodnom saobraćaju sa 58,13 odsto, zatim domaći prevoznici u međunarodnom saobraćaju sa 41,86 procenata.

 Posmatrano po kompanijama, "Jat Airways" je vodeća kompanija po broju prevezenih putnika u međunarodnom saobraćaju sa 41,38 odsto, za njim slede "Lufthansa" sa 11,11 odsto, "Montenegro Airlines" sa 7,50 procenata, "Swiš international" sa 6,69 odsto i "Wiž Air" sa 6,04 odsto.

 U odnosu na 2010, zabeležen je pad u učešću domaćih prevoznika u međunarodnom saobraćaju i rast inostranih kompanija u međunarodnom saobraćaju. "Jat Airways" je zabeležio rast aviooperacija u prvom kvartalu 2011. u odnosu na isti period 2010. za pet odsto, a u odnosu na plan poslovanja za isti period pad od jedan procenat.

 "Jat Airways" je od januara do marta ostvario u međunarodnom saobraćaju 3.686 letova, a u istom periodu prošle godine 3.506 letova. "Aviogeneks - Internacional CG" je u prvom kvartalu 2011. ostvario samo 21 aviooperaciju, dok u istom periodu prošle godine nije saobraćao.

 U strukturi inostranih prevozioca u prvom kvartalu ove godine najznačajniju ulogu ima "Lufthansa" sa 16.09 odsto učešća, potom "Montenegro" sa 10.26 procenata i "Austrian Airlines" sa 7.31 odsto. Ove tri kompanije ostvaruju 33.66 procenata međunarodnog saobraćaja inostranih prevozilaca.

 Aerodrom "Nikola Tesla" planira da u prvom polugodištu ove godine ostvari ukupan prihod od 2,9 milijardi dinara, uz ukupan rashod oko dve milijarde, objavljeno je u izveštaju o šestomesečnom planu poslovanja.

 Akcionarsko društvo, koje je na Beogradskoj berzi listirano od februara ove godine, predviđa i bruto dobit u iznosu 893,9 miliona dinara, uz napomenu da prva polovina godine predstavlja period niske sezone.

(Tanjug)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.