balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rastu rate za otplatu kredita u evrima
15.05.2011.

Svi građani koji danas plaćaju rate za kredite oko 300 evra krajem ove godine moraće da izdvoje oko 20 evra više. Razlog je povećanje euribora, referentne kamatne stope Evropske banke koja utiče na cenu kredita u evrima u Srbiji.

Tromesečni euribor trenutno iznosi 1,14 odsto, šestomesečni 1,63, a samo pre godinu dana ovaj pokazatelj je bio više nego upola manji. Stručnjaci procenjuju da bi krajem godine mogao da dostigne 2,2 odsto.

kreditiKao posledica povećanja euribora, dolazi do povećanja rata po svim kreditima kod kojih je ugovorena promenljiva kamatna stopa vezana za kretanje euribora. To su uglavnom stambeni krediti, redovni i subvencionisani, mada ima i potrošačkih i gotovinskih.

U Unikredit banci kamatne stope se usklađuju sa rastom šestomesečnog euribora u februaru i avgustu. Konkretno, kako kažu u ovoj banci, šestomesečni euribor je porastao sa 1,15 koliko je iznosio u avgustu prošle godine na 1,33 u februaru ove godine. To je mesečnu ratu za kredit od 35.000 evra sa rokom otplate od 25 godina podiglo sa 207,5 na 211,3 evra.

Zoran Petrović, zamenik predsednika IO Raifajsen banke, kaže da je guverner Evropske centralne banke u martu najavio mogućnost povećanja repo stope. Sve to je uticalo na očekivanja tržišnih učesnika u pogledu kretanja međubankarskih kamata. Naši analitičari očekuju da bi krajem godine euribor mogao iznositi 2,2 procenta - kaže Petrović. S druge strane vrednost libora je stabilna.

(BLIConline)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.