balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbog visokih cena pad globalne potražnje za naftom u 2011. godini
15.05.2011.

U mesečnom izveštaju o tržištu nafte, Međunarodna energetska agencija sa sedištem u Parizu prognozirala je pad globalne potražnje za naftom, javlja Reuters.

Kao razlozi za takvu prognozu navode se trajno visoke cene nafte koje usporavaju ekonomski oporavak razvijenih zemalja i njihov gospodarski rast.

nafta"Jasno se vidi usporen rast potražnje za naftom u odnosu na razinu iz prošle godine i to ponajprije tamo gdje promjene cijena imaju najveći utjecaj, prije svega u Sjevernoj Americi u vidu cijena goriva", kazao je šef IEA-inog odjela za tržište nafte David Fyfe.

Iz agencije tvrde kako su podaci o smanjenju potražnje na svjetskom tržištu možda i malo iskrivljeni zbog razarajućih učinaka koje je na njega imao potres u Japanu, ali uz napomenu kako će trajno visoka cijena nafte u ovom osjetljivom ekonomskom trenutku naposljetku rezultirati lošim rezultatima i za zemlje proizvođače i zemlje konzumente nafte.

"Mjere subvencioniranja koje su poduzele vlade nekih industrijskih zemalja poput Rusije, Brazila i Kine mogu kratkoročno održati ovu razinu potražnje nafte po visokim cijenama, ali će dugoročno rezultirati usporenim gospodarskim rastom", tvrde iz agencije.

(Index.hr)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.