balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi Srbin u svemiru: Nebojša i Madona zajedno u vasioni!
17.05.2011.

Prvi Srbin u svemiru biće Nebojša Jovanović iz Novog Sada koji će turistički odleteti u svemir 2012. iz SAD poleteti u svemir.

Ovo nesvakidašnje putovanje će ga koštati 200.000 dolara, a nakon uplate depozita od 20.000 dobio je i pisanu potvrdu da je zvaničan kandidat za let u vasionu, prenosi B92. Jovanović kaže da put u svemir vredi svaki cent.

Međutim, na sertifikatu piše da je Srbija već članica Evropske unije, ali Jovanović kaže da ne mari za tu grešku i da ne postoje prepreke za njegovu avanturu. "U ovom momentu je sve sigurno i potpisano. Depozit je uplaćen, za ostatak novca sam u pregovorima sa nekoliko velikih kompanija i nadam se da će biti uskoro završeni, jer traju već nekoliko meseci", kaže on za B92.

Svi putnici prethodno moraju proći posebne psihičke i fizičke testove, koji se uglavnom odnose na klaustrofobiju, strah od visine, ali i napade panike. Ipak, Jovanović je siguran da će ispuniti sve kriterijume i poleteti iz prve komercijalne svemirske luke u Novom Meksiku."Putnici su zavezani za sedišta, a u jednom avionu ima šest putnika. Imamo odeću koju nam daje 'Virdžin galaktik', ne mogu da se nose lični predmeti, reklame, majice, fotoaparati... Ceo let će biti sniman, biće prenošen putem interneta. Putnici su pod strogim pravilima. Što se tiče problema koji se mogu desiti tokom leta, i na to se mislilo, jer ćemo svi morati da nosimo pelene", objašnjava Jovanović.

Prema njegovim rečima, preko 80.000 ljudi se već prijavilo za ove letove koji će trajati svega dva i po sata.

Naravno, prednost imaju oni sa dubljim džepom. "U toj prvoj turi ima puno poznatih ličnosti, ima fudbalera, pevača, tu je Madona, tu je Ronaldo, Švarceneger...", kaže on. Svaki svemirski turista će iz šatla moći uživo da uputi poruku ljudima na Zemlji. Nebojša još nije siguran kako će njegova poruka glasiti. Svakako, obratiće se porodici, prijateljima i javnosti, jer je, kako kaže, to veliki korak i za njega, ali i za Srbiju.

(svet)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.