balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korupcija je treći najveći problem u državama bivše SFRJ
18.05.2011.

Kancelarija UN-a za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) koji je sufinancirala i Evropska komisija objavila je izveštaj po kojem je korupcija treći najveći problem, iza nezaposlenosti i siromaštva, u zemljama Zapadnog Balkana.

korupcija u srbijiPo istraživanju, najkorumpiraniji ljudi u državama nastalim iz bivše Jugoslavije su lekari, kojima je mito dalo 57 odsto obuhvaćenih istraživanjem. Posle lekara najviše se podmićuju policajci, njih 35 odsto dobilo je mito, a slede ih bolničari i medicinske sestre 33 odsto.
 
Mito je ponudilo 43 odsto ispitanika, a u 45 odsto slučajeva ga je direktno ili indirektno zatražilo lice koje pruža uslugu.

Samo je 1,5 odsto ispitanih prijavilo vlastima da su davali mito zato što ih 30 odsto smatra da "nikoga nije briga", 22 odsto da je to "uobičajena praksa", a 18 odsto da je reč o "znaku zahvalnosti" i "pozitivnoj praksi". Neprijavljivanje korupcije u izveštaju je istaknuto kao osobito zabrinjavajuća okolnost.

Najveći postotak korupcije zabeležen je u Bosni i Hercegovini do 20.7 odsto, sledi je Hrvatska sa 11.2 odsto, KOsovo 11.1 odsto, Crna Gora 9.7 odsto, Srbija 9.3 odsto, a najmanji procenat korupcije zabeležen je u Makedonoji 6.2 odsto.

(Seebiz)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.