balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priznanje studentima za rad na čovekolikom robotu
18.05.2011.

Tim ETF-a pobednik međunarodnog takmičenja u oblasti inženjerstva.

Studenti Univerziteta u Beogradu još jednom su zablistali na jednom od prestižnih međunarodnih takmičenja – Nenad Baščarević, Predrag Milosavljević, Marija Tomić i savetnik tima, asistent Kosta Jovanović sa Elektrotehničkog fakulteta osvojili su prvo mesto na 17. međunarodnom takmičenju studentskih projekata u oblasti inženjerstva (ICAMES 2011) koje je održano od 7. do 14. maja 2011. godine u Istanbulu.

Tim sa ETF-a, u kojem su bili studenti master studija, prvo mesto osvojio je projektom pod nazivom „Inženjerski pristup modeliranju i upravljanju čovekolikim robotima” u konkurenciji 17 finalnih projekata. Reč je o tradicionalnom takmičenju koje se organizuje već 17 godina, a ove godine domaćin je bio turski Univerzitet Bogazici.

ICAME 2011Ovim projektom, objašnjava Jovanović, studenti su prikazali deo rezultata postignutih na Elektrotehničkom fakultetu u okviru velikog FP7 projekata kojeg finansira EU – „Kognitivni pristup upravljanju čovekolikim robotom sa popustljivim zglobovima”. Na istom poslu sarađuju Univerzitet u Saseksu (Velika Britanija), Tehnički univerzitet u Minhenu (Nemačka), Univerzitet u Cirihu (Švajcarska), kompanija Robot studio (Francuska) i Univerzitet u Beogradu, a po rečima Jovanović, svaki učesnik je zadužen za određeni deo – na primer, firma iz Francuske proizvodi robote, Minhen radi elektroniku, hardver, a našim studentima je pripalo da urade simulator robota i da se isprobaju konvencione metode upravljanja robotima.

Na naše pitanje da li to znači da su studenti napravili robota, on odgovara odrečno i objašnjava detalje:

– Na televiziji su popularni čovekoliki roboti japanskih proizvođača, koji izgledaju poput malih ljudi. Međutim, ovaj se razlikuje od njih, jer je korak bliži čoveku u smislu da je to pokušano kopiranje i anatomije i fiziologije čoveka, znači onako kako zaista izgledamo – kosti su od veštačke plastike, mišići su realizovani pomoću elastičnih niti sa oprugama i motorima... – objašnjava ovaj mladi naučnik.

(Politika)

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.