balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetska banka: Dolar će do 2025. izgubiti dominaciju
19.05.2011.

U najnovijoj studiji Svetske banke "Horizonti svetskog razvoja 2011. - Višepolarnost: nova globalna ekonomija", stručnjaci predviđaju da će dominacija američkog dolara u međunarodnom valutnom sistemu biti prekinuta do 2025. godine.

Evro i kineski juan, poznat kao renminbi, postaće ravnopravni u novom "viševalutnom" monetarnom sistemu, navela je Svetska banka.

"Sadašnja dominacija dolara biće okončana i prije 2025. i biće zamenjena monetarnim sistemom, u kojem će dolar, evro i renminbi služiti kao ravnopravne međunarodne valute", tvrdi se u tekstu.

dolarKad je reč o Kini, Svetska banka je naglasila da su vlasti te zemlje već počele da "internacionlizuju" renminbi, razvijajući of-shore trgovinu u toj valuti i podstičući korišćenje juana u obavljanju međunarodnih trgovinskih transakcija.

"Veća uloga renminbija doprineće rešavanju pitanja dispariteta  između ogromne kineske ekonomske snage na globalnom nivou i velike zavisnosti te zemlje od stranih valuta", navedeno je u izveštaju.

Šest zemalja s ekonomijama u naglom usponu - Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Južna Koreja i Rusija - imaće zajedno više od polovine udela u svetskom ekonomskom rastu do 2025.   

Ekonomski rast zemalja  u usponu dostići će u periodu od 2011. do 2025. prosečno 4,7 odsto, dok će istovremeno stopa rasta u razvijenim zemljama iznositi svega 2,3 odsto, ali će te zemlje i dalje zauzimati značajno mesto u svetskoj ekonomiji, prognozirala je Svetska banka, dodavši da će zona evra, Japan, Britanija i SAD imati važnu ulogu u osiguravanju globalnog ekonomskog rasta.

Autori studije "Multipolarnost: nova svetska ekonomija" ističu da će u budućnosti veliku ulogu imati i pseudovaluta Međunarodnog monetarnog fonda SPV (Special Purpose Vehicle) koja se zasniva na dolaru, evru, jenu i funti.

SPV će igrati glavnu ulogu u stabilnosti međunarodnog monetarnog sistema jer otklanja moguće rizike u finansijskom svetu izazvane promenom vrednosti valutnih kurseva.

(SEEBiz)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.