balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Australijanci proizveli pivo za konzumiranje u svemiru
19.05.2011.

Predstavnici privatne australijske pivare su objavili da su proizveli pivo koje se konzumira u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Piće koje je dobilo ime "Vostok 4 Pines Stout", svrstava se u klasu stauta (tamno pivo sa dodatkom prženog slada, kao i karamela i prženog ječma) izrazitog je ukusa, s obzirom da čulo ukusa u bestežinskom stanju slabi tako da ljudu ne mogu da osete nijanse ukusa, preneo je Rojters.

pivoAutori su testirali svoj novitet za vreme poletanja aviona, koji periodično "propada" tako da su putnici bili u bestežinskom stanju.

Posle ispijanja više od jedne litre piva "Vostok 4 Pines Stout" ekspert-dobrovoljac iz nekomercijalne organizacije "Astronauts4Hire" je pozitivno ocenio ukus, ali je ukazao na teškoće pri pijenju, jer u bestežinskim uslovima pivo ne može da se sipa.

Sem toga, mehurići Co2 u bestežinskom stanju se slabo odvajaju od tečnosti tako da piće nema uobičajen karakterističan ukus. Holandski istražvač je ranije predložio specijalnu tehnologiju pivske ambalaže, kojom se ti nedostaci prevazilaze, ali australijanci nisu precizirali da li će taj izum primeniti.

(Tanjug)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.