balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pivo - više od običnog alkoholnog pića
21.05.2011.

Restorani, kafei, barovi i diskoteke u Nemačkoj imaju ograničenja kada je u pitanju prodaja alkohola mladim osobama. Takođe moraju da vode računa da ne stvaraju buku posle 22 časa. Pa ipak, pravila se razlikuju.

pivoSamo je jedna nemačka pokrajina uvela zabranu prodaje alkohola u noćnim satima. Prosečan Nemac potroši godišnje više od 15 litara čistog alkohola, što ga svrstava u svetski vrh. Pivo je za Nemce više od alkohola, kao što je vino u Francuskoj „sveto piće“. Toči se u hektolitrima kako na fudbalskim stadionima tokom utakmica, tako i u restoranima, kafeima, barovima... Država svake godine prikupi skoro tri i po milijarde evra od poreza na promet i prodaju alkohola.

Pravila o ograničenom konzumiranju alkoholnih pića u barovima i diskotekama postoje samo za mlade. U Nemačkoj osobe, koje su navršile 16 godina, mogu da kupuju i konzumiraju pivo i vino, ali takozvana žestoka pića mogu da piju samo stariji od 18 godina.

Ipak u kafanama, diskotekama i na javnim muzičkim događajima mlađima od 18 godina može da se služi pivo i vino samo do ponoći.

Baden-Virtemberg je jedina nemačka pokrajina koja je uvela zabranu prodaje alkohola od 22 časa do 5 časova ujutru. Ipak ni ta zabrana, koja je stupila na snagu u martu 2010, ne odnosi se na točenje alkohola u barovima, kafanama i diskotekama. Mladi se dovijaju na razne načine:

"Svejedno je ako se zabrani kupovina alkohola pre deset časova. Onda će ljudi da pokupuju piće u pet do deset. Samim tim je odluka besmislena.

Poverenica Savezne vlade za bolesti zavisnosti Mehtild Dikmans već dugo zahteva uvođenje ograničene prodaje alkohola u stotinama hiljada lokala u Nemačkoj. Prema njenim procenama skoro tri miliona Nemaca su zavisnici od alkohola.

(Economy.rs)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.