balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tržišta jugoistočne Evrope su mala za ozbiljnija ulaganja
21.05.2011.

Uprkos činjenici da su troškovi proizvodnje u zemljama jugoistočne Evrope još uvek niski, privrednici iz Nemačke ocenjuju da tržište Zapadnog Balkana nije interesantno kao proteklih godina, i sve više ulažu u zemlje Dalekog istoka.

tryistePo studiji "Nemačke industrijske i trgovinske komore", koja svake godine proučava raspoloženje u preduzećima regiona, zemlje jugoistočne Evrope su dobile loše ocene za 2010. godinu.

Ekonomska situacija u Srbiji ocenjena je još lošije nego 2009. Gotovo svi upitani su situaciju ocenili kao "lošu", ili u najboljem slučaju kao "zadovoljavajuću". Samo tri odsto ispitanih je smatra pozitivnom. Sličan rezultat ima i Hrvatska.

Negativna procena ekonomske situacije dovela je do velikog opadanja direktnih investicija u regionu.

Investitore odbijaju i simptomi nedovršene tranzicije, kao što su neefikasna javna uprava, manjkavi pravni sistemi, loša infrastruktura, nedovoljna transparentnost konkursa i slaba kupovna moć.

Stručnjak za privredu pri "Helenskoj fondaciji za vanjsku i evropsku politiku" u Atini, Jens Bastijan smatra da su tržišta jugoistoka Erope mala te je i doprinos privredi mali, a ni broj stanovnika ne zvuči atraktivno. Zato preduzeća ne smiju da se koncentrišu na pojedine zemlje već moraju da uspostavljaju i šire velike mreže.

(SEEBiz/Deutsche welle)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.