balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrvatska visoko na listi za bankrot
25.05.2011.

„Business Insider“ je uvrstio Hrvatsku na listu 21 zemlje kojima preti bankrot, a Hrvatska je listi ekonomski najugroženijih zauzima visoko deseto mesto.

bankrotLista upoređuje današnje cene petogodišnjeg CDS-a (credit default swap).

Radi se o obračunu koji pokazuje koliko je sredstava svakoj pojedinoj zemlji potrebno da osigura nova spoljna zaduženja, koja su ekonomski nestabilnim državama potrebna za otplaćivanje postojećih dugova i svakodnevno funkcionisanje.

CDS se izražava svojevrsnim koeficijentom, koji pokazuje koliko je sredstava pojedinoj državi potrebno da bi osigurala inostrani zajam. Petogodišnji CDS u iznosu od 1000 bps-a znači da je državi potrebno milion dolara da osigura 10 miliona dolara duga.

Hrvatska, koja se nalazi na desetom mestu ove liste, ima petogodišnji CDS u visini od 264,83 bps-a. U najgoroj situaciji nalaze se Grčka i Venecuela, jedine svetske zemlje kojima je potrebno više od milion dolara garancija da bi osigurale zajam u visini od 10 miliona dolara.

(SEEbiz )

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.