balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Nektar“ u užem krugu za kupovinu „Fruktala“
25.05.2011.

Kompanija „Nektar” je u užem krugu za kupovinu 93,7 odsto akcija „Fruktala” koje su u posedu „Pivovarne Laško”. Osim srpskog renomiranog proizvođača sokova, još tri kompanije iz regiona imaće mogućnost da dostave obavezujuću ponudu zajedno s bankarskim garancijama do kraja juna, nakon čega će biti poznat novi vlasnik. U slučaju da to bude „Nektar”, to će biti tek treća srpska kompanija koja je investirala u Sloveniji.

Više od 17 firmi ranije je preuzelo dokumentaciju „Fruktala”, da bi deset dalo neobavezujuće ponude. U finalni krug ušlo je četiri, među kojima je i „Nektar”. Ove firme imaće dostup celokupnoj dokumentaciji, a na osnovu čega će moći da dostave obavezujuću ponudu.

nektar- „Fruktal” inače ima osim fabrike u Sloveniji i u Makedoniji, i razvijene brendove sokova „fruktal”, hranu za bebe „frutek” i „fruk” linije ledenih čajeva i napitaka, kao i grickalice „frutabela”. Teško je reći koja cena može da se postigne za 93,7 odsto vlasništva „Fruktala”. „Pivovarna Laško” je vlasnik Pivovarne „Union”, koja je kupila „Fruktal” pre deset godina za 25 miliona evra. Neka su očekivanja da za „Fruktal“ bude dvostruko, ili tek nešto manje od toga - kaže naš izvor iz Slovenije.
„Fruktal” ima razvijenu distribuciju u 18 država, a prednjače BiH, Hrvatska i Makedonija. Razlog zašto „Pivovarna Laško” prodaje vlasništvo je to što želi da smanji dugovanja.

Srpske investicije u Sloveniji su male, svega 46 miliona evra. „Biohemija-Inhem” je kupila „Šampionku” za šest miliona evra, dok je „Komtrejd” postao vlasnik „Hermesa” za 40 miliona. S druge strane, prema podacima Privredne komore Srbije, slovenačka ulaganja su 1,5 milijardu evra, odnosno oko 400 firmi i predstavništva posluje kod nas. Među najvećima su „Merkator” 71 milion evra, „Kolinska” i „Droga” 55 miliona evra, Ljubljanska banka 49,5 miliona evra, „Simos” 50 miliona evra, „Triglav” 17,5 miliona evra, Čateške Toplice 40 miliona evra, „Impol” 21 milion evra, „Merkur“ 10 miliona evra.

(Blic)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.