balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Twitter diplomatija" - Nova moda među svetskim državnicima
27.05.2011.

Diplomatija važi za veoma diskretnu delatnost koja najčešće koristi najviše nivoe komunikacije poverljivog tipa. Izgleda, međutim, da se i tu nešto promenilo.

Naime, u nemogućnosti da stupi u kontakt sa svojim kolegom iz Bahreina, švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt iskoristio je prednosti digitalnog doba i posegao za "Tviterom" da bi poslao svoju poruku.

Kako prenosi londonski "Telegraf", Bild je pomoću popularne društvene mreže poslao poruku Kalidu al-Kalifu koju su mogli da pročitaju milioni korisnika "Tvitera".

twitterBildova poruka, poslata oko 22.30 sa "iPad"-a, glasila je: "@khalidalkhalifa Pokušavam da stupim u kontakt sa vama u vezi jednog pitanja".

Ostalo je nejasno da li je Bild, zagriženi korisnik "Tvitera", dobio odgovor na poruku koju su preuzeli brojni korisnici društvene mreže.

Ovo, međutim, nije prvi put da se međunarodna diplomatija odvija na "Tviteru" na kojoj sedam lidera grupe G8 ima nalog. Jedini koji ga ne koristi je italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Matjas Lufkens, pomoćnik direktora za medije na Svetskom ekonomskom forumu u Ženevi, prati "Tviter diplomatiju" od prošle godine.

On kaže da 62 svetska lidera iz 49 zemalja koriste "Tviter" i navodi primer meksičkog predsednika Felipea Kalderona i norveškog premijera Jensa Stolenberga koji su vodili raspravu na "Tviteru" pre početka konferencije o klimatskim promenama prošle jeseni u Kalkunu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je, pak, sa bivšim guvernerom Kalifornije, Arnoldom Švarcenegerom, ugovorio skijanje putem Tvitera.

Nedavno je predsednik Ruande Pol Kagame započeo prepirku putem Tvitera sa jednim novinarem koji ga je kritikovao zbog kršenja ljudskih prava. Burnu onlajn raspravu, tokom koje je korišćeno bezbroj uzvičnika i znakova pitanja, moglo je da prati oko 13.000 Kagameovih sledbenika.

(ekapija.com)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.