balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cenjenije diplome državnih fakulteta
30.05.2011.

Uprkos tome što su u svetu diplome državnih i privatnih fakulteta izjednačene, u Srbiji i poslodavci češće zapošljavaju diplomce koji su se školovali na račun poreskih obveznika.

iplomci sa privatnih fakulteta posao lakše nalaze, ali samo ukoliko imaju prethodno iskustvo i dobre reference.

Da se zaista u većem procentu zapošljavaju diplomci sa završenim državnim fakultetom, potvrdilo je i istraživanje sajta “Infostud”

Po ovom istraživanju, šest meseci nakon diplomiranja posao nađe 23 odsto onih koji su završili državni fakultet, a samo 16 odsto sa privatnih fakulteta.

Poslodavci će ove druge pre zaposliti ako su u pitanju poslovi ekonomiste, menadžera ili novinara, dok će za poslove koji se tiču prava, tehnologije i informatike prednost dati zainteresovanom sa diplomom državnog fakulteta.

diplomaU Kompaniji “Delta” kažu da su na konkursima za posao kvalitetnije znanje pokazali kandidati sa diplomom državnih fakulteta.

- Nedostatak u njihovom obrazovanju je to što su nedovoljno bili upućeni na praktični rad pa slabo imaju predstavu o poslovnom okruženju i zadacima koji ih očekuju. Privatni fakulteti imaju izraženiju orijentaciju na praktično iskustvo, ali iz nekog razloga kvalitet kadrova, koji odatle dolazi i dalje je slabiji od onog sa državnih - kaže Biljana Duković, direktor Sektora za ljudske resurse u kompaniji “Delta”.

Napominje da najbolje iskustvo imaju sa kandidatima koji su završili neki od solidnijih inostranih fakulteta.

Miroslav Miletić, direktor “Bambija”, potvrđuje da pri zapošljavanju novih kadrova, pogotovo bez iskustva, prednost daje onima sa diplomom državnog fakulteta. Iskustvo je pokazalo da ovi kandidati imaju bolje početne rezultate u poslu.

Da i dalje poslodavci osećaju donekle animozitet prema kandidatima sa privatnom diplomom potvrđuje i Mića Jovanović, rektor Univerziteta “Megatrend”.

- Državni Pravni fakultet ima apsolutni primat u ovoj delatnosti. Isto je i sa Medicinom ili Stomatologijom, koji imaju apsolutni monopol, što je i dobro. Medicinski fakultet je jedan od najuglednijih u Evropi i nema razloga da deli tržište sa nekim privatnim - kaže Jovanović i napominje da se ovakva situacija u poslednje vreme menja u korist privatnih fakulteta.

Međutim, Božo Prelević, poznati advokat, kaže da ni Pravni fakultet nije što je nekada bio, a da je država akreditacijom krajnje sumnjivih fakulteta napravila najveće zlo.

Kolika je uspešnost državnih visokoobrazovnih ustanova, smatra naš sagovornik, najbolje govori i to što najveći univerzitet u Srbiji ne može već godinama da se plasira u 500 najboljih u svetu.

(Blic)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.