balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tata uvećala profit četiri puta
30.05.2011.

Najveći indijski proizvođač automobila Tata motori objavio je da je godišnji profit kompanije povećan skoro četiri puta u godini koja je završena u martu.

Enorman profit posledica je "buma" prodaje i snažne potražnje za njenim britanskim brendovima "Jaguar" i "Land rover."

Čista zarada bila je 92,7 milijardi rupija (2,04 milijarde dolara), u odnosu na 25,7 milijardi rupija u prethodnoj godini, prema podacima objavljenim na berzi u Mumbaiju (nekadašnji Bombaj).

Ukupna prodaja porasla je 24,2 odsto na skoro 1,2 miliona jedinica, dok je prihod skočio 33 odsto, na 1,26 biliona rupija u nedavno okončanoj finansijskoj godini.

tata"Jaguar" i "Land rover" zabeležili su rast isporuka posle povećanja potražnje za luksuznim automobilima na ključnim tržištima u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Ruskoj Federaciji i Narodnoj Republici Kini i posle oporavka od globalne finansijske krize započete 2008.

Dva britanska brenda postala su značajan zamajac rasta Tate, beležeći šest uzastopnih tromesečja profit pošto je indijski konglomerat kupio JLR od "Forda" za 2,3 miliajrde dolara 2008. godine.

Tata motori, deo konzorcijuma Tata grupe koji se bavi proizvodnjom u rasponu od čaja do čelika, je krajem protekle nedelje otvorio prvu montažnu fabriku u Indiji za "jaguar" i "land rover" automobile.

Tata je prinuđena da zbog poskupljenja sirovina, kao što su čelik i guma, povećava cenu pojedinih vozila, uključujući jeftini "nano" koji sada košta oko 2.500 dolara.

Prodaja modela "nano", najjeftinijeg vozila na svetu, premašila je 100.000 u godini koja je završena u martu, a u planu je i njegova isporuka na inostrano tržište. Tata planira da ove godine ponudi nove verzije putničkih automobila kao što su "safari", "nano", "aria", "manza" i "indika vista", varijante srednjih i teških komercijalnih vozila, kao i globalnu liniju lakih komercijalnih vozila.

(Tanjug)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.