balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraj nuklearki do 2022.
31.05.2011

Stranke nemačke vladajuće konzervativno-liberalne koalicije dogovorile su se u noći između nedelje i ponedeljka da Nemačka najkasnije 2022. godine prestane da koristi energiju iz atomskih centrala.

Sličnu odluku, o zatvaranju nuklearnih elektrana najkasnije do 2025., već je 2002. bila donela socijaldemokratsko-zelena vlada Gerharda Šredera, ali ju je kabinet sadašnje kancelarke Angele Merkel prošle godine stavio van snage.

kraj nuklearnog dobaKatastrofa u japanskoj nuklearki Fukušima bila je, međutim, povod da se u Berlinu preispita atomska politika.

Ministar ekologije Norbert Retgen saopštio je juče da osam najstarijih nuklearki, puštenih u rad do 1980., a koje su posle Fukušime isključene i podvrgnute svestranoj kontroli, više uopšte neće biti priključivane na strujnu mrežu.
Šest novijih atomskih centrala treba da prestanu da rade do 2021., a tri najnovije biće isključene sa mreže najkasnije 2022.

Retgen je naglasio da odluke o prestanku korišćenja atomske energije neće sadržavati klauzule o reviziji.

Planiran je i sistem opsežnog praćenja prelaska na obnovljive izvore energije, pri čemu ključni kriterijumi treba da budu isplativost, ekološka prihvatljivost i obezbeđivanje sigurnog snabdevanja.

Retgen je, navodeći da je sigurno snabdevanje strujom od ključnog značaja, istakao i da je poslednji razgovor bio isključivo političke prirode i da nije bilo dogovora s predstavnicima privrede.

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.