balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Fakultet se danas ne ceni

 

Fakultet se danas ne ceni
(07.11.2011.)

Koliko je intelektualni rad na ceni najbolje pokazuju podaci da na posao u ovom trenutku čeka oko 44.800 fakultetski obrazovanih i 37 magistara i doktora nauka!

prazan novčanik nema paraŠkolovanje jednog stomatologa u Beogradu košta oko 3.000 evra, ukoliko fakultet završi u roku, odnosno oko 4.500, ako studira osam godina, što je prosek na Beogradskom univerzitetu. Da bi otplatio ovaj novac, on mora da radi između pet i sedam godina, ne računajući volontiranje i praksu!

Zubari na posao prosečno čekaju četiri godine, a lekari tri meseca duže.

Standardne plate profesora, učitelja i nastavnika ne premašuju 40.000. Farmaceuti rade za oko 58.000, lekari i stomatolozi za 56.500, pravnici za nešto više od 47.000, a ekonomisti za 39.500 dinara. Ali, zato drvoseče, deficitarni u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu, mogu da zarade i do 100.000. 

Jedan vodoinstalater za najmanji izlazak na teren uzima od 1.000 do 2.500 dinara (otčepljivanje začepljenog odvoda), a za pet takvih "terena" u džep stavi 100 evra. Keramičari za lepljenje pločica u jednom stanu, u kuhinji i kupatilu, prosečno uzmu od 100 do 150 evra. Majstor za hoblovanje i lakiranje parketa, kad se odbije materijal, može da uzme oko 400 evra. Dakle, većina "kućnih" majstora može mesečno da zaradi po 1.000 i više evra, što je na nivou trostruke plate jednog učitelja! 

Ali, ni taj majstor ne bi mogao da opstane kad bi morao da registruje radnju i plaća uredno državi sve dažbine, jer bi mu one pojele gro zarade. Osim toga, opšte mesto je da je dobrih majstora sve manje. 

"Kod nas hirurzi svetske klase zarađuju od 80.000 do 100.000 dinara mesečno, a uzmite samo koliko je koštalo njihovo školovanje i kolika je njihova odgovornost", kaže Ranka Savić iz ASNS. Ona se slaže da je intelektualni rad u Srbiji apsolutno potcenjen i to već decenijama, a za to vidi nekoliko razloga. 

"Fakultetska diploma je degradirana, između ostalog i zato što postoji veliki broj privatnih fakulteta, kod kojih nije važno znanje nego uplaćena školarina. Ranije su diplome imale veću težinu. Drugi razlog jeste zapošljavanje po partijskom ključu. Zbog partijskih kadrova menjaju se sistematizacije, pa za radna mesta za koja je danas potreban fakultet, sutra više nije. Uslove za to radno mesto diktira partijski aparatčkik kome je mesto namenjeno", kaže Savić.

TRAŽENA ZANIMANJA 
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na spisku najtraženijih zanimanja u zemlji su: zavarivači, inženjeri elektrotehnike i građevinarstva, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, knjigovođe i računovođe, grafičari, oftalmolozi, ginekolozi i anesteziolozi, pekari i poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari, kozmetičari, veterinari i farmaceuti, gerontodomaćice, lakireri, keramičari, vozači i vulkanizeri. Kao što se vidi sa spiska, najmanji je deficit zanimanja za koje je potreban fakultet.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.