balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Srbija dobija najveći solarni park

 

Srbija dobija najveći solarni park
(21.11.2011.)

Do 2015. godine, Srbija bi mogla da ima najveći solarni park na svetu, čak dva puta veći od trenutnog lidera, koji se nalazi u Kaliforniji!

amicorp fund service logoNaime, Ministarstvo za prostorno planiranje je sa luksemburškom kompanijom „Sekurum ekviti partners“ potpisalo sporazum da se na jugu Srbije izgrade solarni paneli na čak 3.000 hektara, a vrednost te investicije je skoro tri milijarde dolara! 
Iako je luksemburška kompanija na svojoj zvaničnoj internet stranici objavila da je sa Vladom Srbije već sklopila ugovor, te da su sa firmom „Amikorp fand servis“ već započeli i osnivanje investicionog fonda, u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja tvrde da nikakav obavezujući ugovor nije potpisan!

- Predstavnici firme došli su kod nas i ponudili da se na jugu Srbije izgrade solarni paneli ukupne snage od 1.000 MW. Ukoliko se taj projekat realizuje, u Srbiji bismo imali najveći solarni park na svetu. Trenutno vodi onaj u Kaliforniji, s ukupnom snagom od 500 MW. Projekat dobro zvuči, ali tek smo na početku pregovora i tek treba da pričamo o uslovima.

Za sada smo potpisali samo sporazum o saradnji, koji pravno gledano nije obavezujući dokument - objašnjava Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja. 

Međutim, za luksemburšku firmu je posao praktično sklopljen. Naime, u njihovom saopštenju jasno stoji da bi formiranje investicionog fonda „Neper“ trebalo da bude završeno do decembra ove godine, a izgradnja solarnog parka već do 2015. 

- Nekoliko je razloga zbog kojih je Srbija idealan partner za proizvodnju obnovljive energije. Prvo, Srbija ima ogroman vodeni potencijal koji je pogodan za proizvodnju energije. Drugo, u Srbiji postoji velika raspoloživost zemlje koja nije za poljoprivrednu obradu, a istovremeno je smeštena na geografskoj poziciji koja nudi stopu konverzije sunčevog zračenja u električnu energiju među najvećim u Evropi - naveli su u „Sekurumu“. 
Đurić objašnjava da su i u Ministarstvu za prostorno planiranje bili radoznali da saznaju zašto se luksemburška kompanija odlučila baš za Srbiju.
- Rekli su nam da smo mi prvi odreagovali. Verujem da im odgovara i geografski položaj, a i verovatno je zemlja jeftinija. S obzirom na to da će se park prostirati na 3.000 hektara, zemlju će otkupljivati od države, građana, vojske... - objašnjava Đurić.

Zabrinjava tajnost projekta!

Zorana Mihajlović-Milanović, stručnjak za energetiku i član predsedništva SNS-a, u razgovoru za „Alo!“ izrazila je zabrinutost za netransparentnost ovog projekta ogromne vrednosti!

- Ovo je samo još jedan primer kako čelni ljudi u ministarstvima dodeljuju investitorima lokacije na potpuno netransparentan način, bez raspisivanja ikakvog javnog poziva. Javni pozivi su od izuzetne važnosti kako bi se izabrao najbolji ponuđač i ostvarili najbolji uslovi za nas. Srbiju već godinama obleću investitori i imamo priliku da sami postavljamo zahteve, a ne da prodajemo bud zašto - objašnjava Milovanovićeva.

(Alo)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.