balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Power Balance narukvice čista prevara

 

Power Balance narukvice čista prevara
(25.11.2011.)

Zbog narukvica koje su reklamirane da pospešuju psihofizičke sposobnosti, a za koje se ispostavilo da su lekovite taman koliko i nakit od gume, proizvođač Power Balanceje nedavno pristao da nezadovoljnim kupcima plati odštetu od 57 miliona dolara (42 miliona evra).

power balance narukviceKalifornijska kompanija se nagodila sa grupama za zaštitu potrošača koje su je u januaru tužile pred tamošnjim sudovima zbog neistinitog reklamiranja i prevare.

Proizvođač Power Balance narukvica proglasio je bankrot i zatražio sudsku zaštitu dok ne „reorganizuje posao”, javili su američki mediji.

Širom sveta se za narukvice od silikona sa hologramom tvrdilo da povećavaju snagu i izdržljivost na treninzima, kao i da pospešuju energiju i koncentraciju, zbog čega su preko potrebne sportistima i rekreativcima. Postale su popularne pre nekoliko godina, između ostalog i zbog toga što su se u javnosti sa njima pojavljivale planetarne zvezde poput Šejkina O'Nila, Kristijana Ronalda, Roberta de Nira, Džerarda Batlera, Dejvida Bekama, pa čak i Kejt Midlton.

Prodati su milioni primeraka. U SAD je cena komada 30 dolara (22 evra), a u evropskim zemljama 40 evra. U Srbiji se Power Balanceprodaje u barovima, teretanama i radnjama sa sportskom opremom za 2.500 dinara. Ranije ove godine na srpskom tržištu su se pojavile i silikonske narukvice pod drugim imenom, za koje distributeri, na pola strane u dnevnim novinama, tvrde da je za njima „poludeo ceo svet”.

Najčešće ih možete videti u teretanama, među onima koji hoće da ojačaju i bolje iskoriste trening. Marketing za ove proizvode tvrdi da su „konačno u Srbiji”, ali njihova popularnost na domaćem tržištu se poklapa sa padom prodaje i uništenjem imidža koji imaju u svetu.

Power Balanceje prošle godine zaradio 35 miliona dolara, dok je u poslednje tri godine isporučio tri miliona komada. Međutim, ove godine im posao ide znatno slabije što ih je, uz odštete potrošačima i povratak novca nezadovoljnim mušterijama, i nateralo da proglase bankrot. Posao je počeo da im se kruni na stranom terenu, u Australiji, gde ih je sud pre nekoliko meseci naterao da prvi put priznaju da narukvice nemaju nikakvo dokazano dejstvo na čoveka.

Usledilo je priznanje britanskog ogranka i konačno američkih osnivača:

„Priznajemo da nema pouzdanih naučnih dokaza koji potkrepljuju naše tvrdnje”, rekli su u kompaniji, priznajući obmanu i nudeći povraćaj novca nezadovoljnim kupcima.

I pored svega, Power Balancetvrdi da će nastaviti da pravi i prodaje silikonske narukvice čim sredi finansije.

Manipulisanje „orijentalnom mudrošću”

Power Balanceje poznat i kao sponzor košarkaških i drugih takmičenja i ima ugovore sa brojnim sportistima. Učinak narukvica na zdravlje i energiju ljudi objašnjavali su „istočnjačkom filozofijom”.

Osim narukvica, prodaju i znojnice i ogrlice, a u poslednje vreme i traku za usta kakva se koristi za zaštitu vilice u sportovima kao što je boks. Kažu da njena uloga nije samo da sačuva zube, već i da blagotvorno deluje na ljudsku fiziologiju

(SEEbiz)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.