balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Najmoćnija kompanija u regionu je OMV Petrom

 

Najmoćnija kompanija u regionu je OMV Petrom
(03.10.2011.)

Najmoćnija kompanija u jugoistočnoj Evropi u 2010. bila je rumunska naftna kompanija OMV Petrom zahvaljujući 3,6 milijardi evra prihoda.

omv petrom rumunijaKako piše Poslovni dnevnik, hrvatska kompanija Ina je sa uprihodovanih 3,29 milijardi evra na drugom mestu liste Top 100 bugarskog SeeNewsa.

Među prvih deset dve su iz Hrvatske, pored Ine, na sedmom mestu je Konzum iz sastava koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića s 1,7 milijardi evra prihoda u 2010. godini.

Najviše gubitaša u prošloj godini bilo je u Rumuniji. Čak 15 od 25 mesta na lestvici najvećih gubitaša otpalo je na rumunske kompanije nakon što je ta članica EU u 2010. imala pad BDP-a od 1,3 posto i inflaciju od šest. Najveći gubitnik bila je državna železnica CFR sa 302,1 milionom evra gubitka.

 

Najviše pridošlica na lestvicu, čak devet od dvadeset, čine kompanije iz sektora telekomunikacija. Među njima najuspešniji je Hrvatski Telekom koji je u 2010. ostvario povrat na uloženo od 22,4 posto. Kompanija je zabeležila je 1,127 milijardi evra prihoda i profit od 252,4 miliona evra. Nastavkom krize i visokim udelom loših kredita i u prošloj godini smanjio se profit većine banaka jugoistočne Evrope, a samo jedna institucija od četiri najuspešnije zabeležila je rast profita. Vodeća mesta među bankama zamijenile su Banca Comerciala Romana (BCR) koja je preuzela prvo mesto od Nove Ljubljanske banke (NLB).

Sa 721,3 miliona evra bruto premije najuspešniji regionalni osiguravač bila je slovenačka Zavarovalnica Triglav.

Slovenačke kompanije bile su najuspješnije po stanovniku, a najveću dobit od 1.230 evra imao je Petrol.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.