balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Teleskop Alma pomera granice astronomije

 

Teleskop Alma pomera granice astronomije
(04.10.2011.)

Najveći teleskop na svetu Alma, odvešće nas gde još nijedan teleskop dosad nije. Ovaj teleskop se smatra najvažnijem naučnom projektu 21. veka.Udruženim snagama finansirali su ga Kanada, Čile, Evropska unija, Japan, Tajvan i SAD.

alma teleskop univerzumAlma, čija je izgradnja počela 2003, sastoji se od niza povezanih džinovskih antena raspoređenih na najvišem platou u pustinji Atakama, nedaleko od granice Čilea i Bolivije.

Zadatak ovog dosad najvećeg i najkompleksnijeg polja radioteleskopa je da istražuje i proučava procese koji su se dogodili nekoliko stotina miliona godina nakon nastanka univerzuma kada su prve zvezde počele da sijaju!

"Bićemo u stanju da vidimo početak stvaranja univerzuma i način formiranja prvih galaksija. Saznaćemo toliko puno o tome kako univerzum funkcioniše", kazao je Palab Goš, naučni dopisnik BBC-ja, koji je prisustvovao početku rada teleskopa.

(Smedia)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.