balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Internet Explorer gubi sve bitke

 

Internet Explorer gubi sve bitke
(04.10.2011.)

BROJ KORISNIKA MIKROSOFTOVOG INTERNET eksplorera (Internet Explorer, IE) nastavlja da se osipa, jer je prema podacima koje je u subotu saopštila merna kompanija Net aplikejšens (Net Applications) IE u septembru izgubio najveće parče tržišnog udela od decembra 2010.

Septembarski pad je iznosio 0,9% tako da njegov tržišni udeo sad iznosi 54,4%, što je rekordno nizak procenat za ovaj veb čitač. Prošlomesečni pad je sedmi ove godine i najveći je od decembra 2010. kad je dostigao 1,1%.

internet explorer propaddaOd ovog pada korist su ponovo imali Guglov Hrom (Google Chrome), čiji je udeo porastao za 0,7%, i Eplov Safari (Apple Safari) sa rastom od 0,4%. Hrom je okončao septembar sa udelom od 16,2%, a Safari sa 5% u odnosu na sve druge veb čitače koji se koriste u svetu.

Međutim, Mikrosoft voli da posmatra stvari sa svetlije strane, ističući uspeh koji IE9 postiže na Vindousu 7 (Windows 7). Rodžer Kaprioti, čelnik marketinga za IE, iskoristio je podatke pomenute merne kompanije da istakne dobitke koje ostvaruje IE9 – veb čitač koji je Mikrosoft izdao u martu – ukazujući na njegov globalni udeo od 21% u odnosu na druge čitače koji se koriste na Vindousu 7, zahvaljujući povećanju od 0,7%. Mikrosoftova poruka je dosledna: kompanija veruje da je budućnost Internet eksplorera u rukama njegove najnovije verzije.

IE9 je na drugom mestu po popularnosti na Vindousu 7, sa udelom od 21%. Na prvom je IE8 sa 31,6% dok su na trećem i četvrtom Fajerfoks 6 (Firefox) i Hrom 13 sa 13,9 % odnosno 13,1% redom.

Mikrosoft nikad nije obznanio strategiju za zaustavljanje napuštanja Internet eksplorera. Mada bi fokusiranje na IE9 moglo da se isplati na duže staze – možda kad veći broj korisnika konačno napusti Vindous XP – ono svejedno nije uspelo da ga uspori. Od trenutka kad se pojavio IE9 Mikrosoft je izgubio 4% ukupnog udela.

Ovo je ponovo ilustrovano podacima za prošli mesec. Dok je IE9 povećao svoj udeo za 0,8% i sada drži 8,7% tržišta u odnosu na veb čitače koji se koriste na svim operativnim sistemima, druge verzije su kolektivno izgubile skoro duplo veći procenat. IE8 je, na primer, izgubio 0,2% i sada drži 29,9% dok su IE7 i IE6 izgubili 0,2% i 1,1%, redom.

IE6, koga Mikrosft pokušava da ubije već preko dve godine, sa tih 1,1% je zabeležio najveći pad od januara 2011. Ova već deset godina stara verzija, koja se pojavila neposredno pre Vindousa XP, sada ima tržišni udeo od 8,6%, a Kaprioti kaže da ukoliko se izuzme Kina on zapravo nije veći od 3,5%. Mikrosoft inače već šest meseci prati opadanje broja korisnika IE6 na posebnoj lokaciji koja ima ulogu njegove posmrtne postelje.

Gubitkom koji je zabeležio IE najviše se okoristio Hrom, što je stalni trend još od kraja 2009, kad je prestao rast Mozilinog Fajerfoksa. Fajerfoks je u septembru smanjio svoj udeo za 0,1% i završio mesec sa ukupno 22,5%. Sad je čak u opasnosti da mu Hrom preuzme drugo mesto. Ukoliko i jedan i drugi nastave da slede ritam iz poslednjih godinu dana, Hrom će preteći Fajerfoks u junu 2012, što je oko šest meseci kasnije u odnosu na projekcije zasnovane na podacima rivalske merne kompanije Statkaunter (StatCounter). Ukoliko zadrži sadašnji tempo Hrom će u martu 2012. dostići tržišni udeo od 20%.

Safari je jedini čitač pored Hroma koji je u septembru zabeležio rast. Zahvaljući pojačanom korišćenju na Mekintošima, Safari je po prvi put premašio ukupni udeo od 5%.

Net aplikejšens izračunava korišćenje veb čitača na osnovu podataka dobijenih od preko 160 miliona jedinstvenih posetilaca oko 40.000 lokacija koje kompanija nadzire za svoje klijente. Dodatne statistike na ovu temu mogu se pogledati na njenoj strani.

(Mikro)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.