balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Studentski problem: Školarina, program i korupcija

 

Studentski problem: Školarina, program i korupcija
(05.10.2011.)

Preskupe školarine, zastareli programi, nezanimljiva predavanja, skupi udžbenici i korumpirani profesori najveći su problemi koji muče prosečnog srpskog studenta.

skolarinaReporteri Pressa obišli su juče nekoliko fakulteta da bi „opipali" puls akademaca pred početak nove školske godine. Studentkinja šeste godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu Slađana Simić iz Šapca kaže da bi probleme sa kojima se ona i njene kolege svakodnevno suočavaju mogla nabrajati do sutra.

- Nedostatak sredstava za praktičan rad, otvorena korupcija, nereformisani programi i velike grupe u kojima je nemoguće raditi najveći su problemi koje imaju medicinari. Školarina na našem fakultetu košta čak 125.000 dinara, a i pored toga sami kupujemo materijal za rad - skalpele, maske, rukavice, kape, pincete... Udžbenik iz fiziologije košta 9.000 dinara, a anatomski atlas 7.000. Poseban problem je korupcija koje na našem fakultetu ima koliko hoćeš. Jedan od načina ucenjivanja studenata u praksi izgleda ovako: asistent vam kaže da vam je na pismenom malo falilo za šesticu, a onda predloži da uzmete privatne časove kod njega, što vas košta 300 evra. Prva rata studentskog kredita stiže tek krajem februara, a školska godina počinje u oktobru - priča Slađana.

Studentski problemi
- Visoke školarine
- Zastareli planovi i programi
- Slaba prolaznost (svaki deseti predmet ima prolaznost manju od 10 odsto)
- Nezanimljiva predavanja
- Skupi udžbenici
- Korupcija na svim nivoima
- Loši uslovi za rad
- Nedostatak prakse
Izvor: Pressova anketa

Problemi na državnim fakultetima:
- Studenti nemaju uvid gde ide novac od školarina
- Korupcija u pripremnoj nastavi
- Varanje na ispitima
- Prisilna kupovina udžbenika
Izvor: Beogradska otvorena škola

Top pet najskupljih školarina:
- Arhitektonski fakultet  (Beograd) 240.000
- PMF, smer optometrija (Novi Sad)    199.000
- Stomatološki fakultet (Beograd) 180.000
- Medicinski fakultet (Beograd) 125.000
- Filozofski fakultet (Beograd)     100.843
Izvor: Podaci Infostuda


Ona kaže da su nastavni programi nereformisani, da profesori uzimaju od „Bolonje" samo ono što mogu da im naplate, a da se većina njih uopšte ne trudi da predavanja učini zanimljivijim.Njena koleginica sa novosadskog medicinskog fakulteta Sanja Kovačević kaže da su studentski problemi slični.

- I nas najviše muče školarine, to što imamo manji broj ispitnih rokova od kolega u Beogradu, što nam programi nisu u potpunosti reformisani, a udžbenici su skupi - smatra Sanja.

Student treće godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Drakulić iz Raške kaže da je najteže samofinansirajućim jer za studije ekonomije treba izdvojiti 100.000 dinara godišnje.

- Moji roditelji podižu kredit da bi mi platili školarinu. Šalju mi oko 20.000 dinara za stanarinu i trošak. Otprilike, moj studentski džeparac je 1.000 dinara sedmično. Moram da se uklopim u ovu sumu, pa se ne sećam kada sam poslednji put izašao u grad - priznaje Đorđe.

Nije im lako

Student druge godine ekonomije Marko Kostić iz Leskovca, takođe, planira da uz studije počne da radi jer, priznaje, nije lako izgurati mesec dana u prestonici sa 20.000 dinara koje mu roditelji šalju za stan i hranu.Član Nacionalnog prosvetnog saveta Mario Spasić kaže da nema suštinske reforme visokog obrazovanja.

- Ministarstvo prosvete ima samo četiri inspektora koji su zaduženi za visokoškolske ustanove tako da tu i ne postoji kontrola. Studentima, nažalost, ove godine neće biti bolje u odnosu na prethodne godine jer planovi i programi nisu reformisani, a većina ustanova zloupotrebljava autonomiju na razne načine - upozorava Spasić.

(Press)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.